Letonia vrea sa renunte la programele Microsoft

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 10:26
1623 citiri
Letonia vrea sa renunte la programele Microsoft

Letonia, afectata grav de criza economica, intentioneaza sa inlocuiasca programele platite, produse de compania americana Microsoft, cu unele gratuite, a anuntat joi Guvernul, citat de AFP, preluat de NewsIn.

"Premierul leton (Valdas Dombrovskis - n.red.) a semnat o rezolutie destinata evaluarii posibilitatii de a folosi programe gratuite", a declarat Liga Krapane, o purtatoare de cuvant a Guvernului. "Facem acest lucru cu singurul scop de a economisi bani", a adaugat ea.

Rezolutia, semnata recent de premier, vizeaza gasirea unei "oportunitati" - financiare si legale - ca statul sa treaca "partial sau total" la folosirea unor sisteme de operare sau programe "care nu sunt produse de (compania americana - n.red.) Microsoft Corporation".

Propunerea premierului a provocat nemultumirea Asociatiei letone pentru tehnologie informatica si comunicatii, care reprezinta companiile din sector.

"Statul nu ar trebui sa inceapa sa lupte impotriva Microsoft Corporation sau impotriva unei alte societati, pentru a creste competitivitatea administratiei guvernamentale", a declarat asociatia intr-o scrisoare deschisa.

Letonia (2,3 milioane de locuitori), care a aderat la UE in 2004, a avut pana in 2007 o rata de crestere economica de peste 10%.

Dar economia sa s-a prabusit anul trecut, din cauza inflatiei si a crizei mondiale si va inregistra, potrivit celor mai recente previziuni, cea mai puternica recesiune din UE in 2009, cu o scadere cu 18% a PIB-ului. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economii, #letonia, #microsoft, #programe , #stiri Microsoft