Microsoft: 1,2 miliarde de dolari pentru Fast Search

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 23:16
1162 citiri
Microsoft: 1,2 miliarde de dolari pentru Fast Search

Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, care isi extinde acum afacerile pe Internet, a oferit 1,2 miliarde de dolari pentru compania norvegiana Fast Search & Transfer, cu aproximativ 42% mai mult decat valoarea de piata a companiei, spun specialistii in domeniu.
Nu se stie inca daca toti actionarii firmei norvegiene au acceptat oferta companiei lui Bill Gates, dar analistii spun ca este cu siguranta o oferta extrem de atractiva si probabil ca nu va oferi nicio alta firma mai mult.

"Consiliul director al Fast Search & Transfer recomanda actionarilor sa accepte aceasta oferta", au declarat oficialii companiei.

Oferta este mare, ceea ce inseamna ca Microsoft a descoperit faptul ca tehnologia Fast este extrem de atractiva intr-o lume in care cautarea pe Internet inseamna sute de milioane de vizitatori pe luna.

Doi dintre actionarii companiei, care detin 37% din titluri, respectiv compania norvegiana Orkla si Hermes Focus Asset Management Europe au anuntat oficial ca accepta aceasta oferta.

Analistii au fost de la inceput foarte optimisti, apreciind ca Microsoft va reusi sa obtina tehnologia.

"Este o oferta foarte buna, realista. Intotdeauna pot exista contraoferte, dar cred ca Microsoft va cumpara compania la pretul oferit", a declarat un analist al unei banci de investitii care urmareste tranzactia. Altii au spus ca nu vor fi oferte rivale, actionarii vor fi multumiti cu o crestere de 42% a valorii companiei.

Microsoft a anuntat ca domeniul business, si in special cautarea , este esential pentru viitorul companiei. O oferta pentru Fast Search din partea International Business Machines (IBM) sau chiar Oracle este posibila, a declarat un oficial.

Compania lui Gates a anuntat insa ca tranzactia se va incheia in trimestrul al doilea al 2008, dar mai sunt necesare o multime de aprobari, precum si de acceptul autoritatilor care reglementeaza piata, in special cea din Uniunea Europeana.

Fast Search a reusit sa se impuna ca furnizor de tehnologie de cautare pentru companii, desi atat Google, cat si Microsoft sau Yahoo au astfel de produse speciale. "Cautarea pentru companii a devenit un instrument indispensabil in orice organizatie, pentru a ajuta angajatii sa gaseasca orice informatie critica in timp util", a declarat un oficial Microsoft. Combinatia de tehnologii dintre cea oferita de Microsoft si cea detinuta de Fast Search va oferi o solutie mult mai performanta, considera compania lui Bill Gates.

Seful Microsoft, care abia si-a reconfirmat retragerea anul acesta, a recunoscut la Consumer Electronics Show 2008 la Las Vegas ca Microsoft mai are mult de facut pe segmentul cautarilor online.

Rau-voitorii spun ca firma s-a vandut din cauza ca nu a gasit calea pentru a atinge profitabilitatea. Fast trecea deja printr-o perioada de restructurare, concediind personal. Pe trimestrul trei al 2007 compania a avut pierderi de 100 de milioane de dolari, fata de pierderi de 26 de milioane de dolari pe trimetrul doi al anului trecut. In 2006, compania avusese profit operational de 3,5 milioane de dolari.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.