Microsoft: nu cumparam nici Yahoo, nici vreo firma hardware

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 10:14
1476 citiri
Microsoft: nu cumparam nici Yahoo, nici vreo firma hardware

Cel mai mare producator de software din lume neaga din nou zvonurile privind o eventuala apropiere de Yahoo, dar si discutiile legate de achizitii similare celei facute de Oracle, care a cumparat Sun Microsystems, devenind astfel si furnizor de hardware.

Directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer s-a declarat surprins de decizia lui Larry Ellison de la Oracle de a cumpara Sun in conditiile in care piata hardware este in continua prabusire in ultimele sase luni.

"Nu suntem interesati nici de Yahoo", a repetat Ballmer la o conferinta Microsoft.

Zvonurile s-au inmultit in ultima vreme in legatura cu o noua apropiere Microsoft - Yahoo sau o eventuala combinatie intre motoarele de cautare MSN si Yahoo Search.

Steve Ballmer spune acum ca Microsoft va adopta o strategie diferita de Oracle sau Yahoo, punand accent pe cercetare si dezvoltare, investitii in tehnologie si nu parteneriate sau achizitii.

Oracle, cel mai important furnizor de software de baze de date, a platit 7,4 miliarde de dolari pentru Sun Microsystem, un important producator de servere si de software. Sun detine si MySQL principalul sistem de baze de date open source, iar Oracle va fi astfel dublu competitor pentru Microsoft SQL Server.

Oracle, prin Sun, va oferi clientilor si solutii hardware, inclsiv sisteme de stocare a datelor.

"Nu pot sa inteleg de ce o companie software ar putea sa fie interesata vreodata de o firma de hardware", a declarat Steve Ballmer.

Microsoft detine insa si o puternica divizie de jocuri video, care include si dezvoltarea si comercializarea de hardware, respectiv consola de jocuri Xbox.

Oracle a cumparat Sun Microsystems desi firma negocia cu IBM, insa liderul industriei IT oferise un pret mai mic, iar managerii Sun au preferat o oferta mai bogata.

Oracle are si de pierdut pentru ca oferea solutii Dell, HP sau IBM si era la randul sau recomandat de acesti furnizori de tehnologie si in acelasi timp consultanti de business.

Care acum nu mai pot recomanda asa usor un competitor direct, lucru care este benefic, culmea, pentru Microsoft.

Oracle se prezinta ca un furnizor de solutii complete, de la hard la soft, avand in portofoliu si masinile si sisteme de operare si aplicatii si middleware, service tehnic, consultanta si acum si stocare / arhivare.

Cu toate acestea un sistem functional de la cap la coada este greu de facut si va avea costuri mult mai mari decat cele obisnuite.

Industria open source va avea de suferit, pentru ca este clar ca Oracle nu va continua promovarea MySQL, sistemul de baze de date care opereaza 90% din site-urile de Internet, dar este gratuit si concureaza cu solutia Oracle.

Compania software are acum control si asupra Java, una dintre cele mai populare platforme de publishing online, concurentul principal al Flash-ului lui Adobe, dar mai mult decat atat.

Java este mai degraba un sistem de operare 2.0.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ballmer, #microsoft, #oracle, #steve, #sun, #yahoo , #stiri Microsoft