Microsoft ofera europenilor cinci browsere alternative la alegere

Luni, 22 Februarie 2010, ora 00:02
3317 citiri
Microsoft ofera europenilor cinci browsere alternative la alegere

Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, a anuntat ca va oferi foarte curand utilizatorilor din Europa posibilitatea de a alege browserul dorit dintre cele mai populare produse ale momentului, asa cum au cerut oficialii Comisiei Europene dupa amenda anti-trust aplicata companiei americane.

In loc sa includa in Windows doar Internet Explorer, Microsoft va oferi acum utilizatorilor posibilitatea de a alege intre Google Chrome, Firefox, Opera, Safari sau Internet Explorer.

Astfel sunt dezmintite odata pentru totdeauna zvonurile care sustineau ca Windows va fi vandut fara nici un browser. Intelegerea cu autoritatile europene este valabila pentru urmatorii cinci ani.

Ecranul care permite alegerea browserului dorit va aparea pentru inceput utilizatorilor din Marea Britanie, Belgia si Franta in cursul acestei saptamani. Pina la 1 martie, toti europenii vor beneficia de aceasta optiune suplimentara.

Alegerea va fi oferita prin Windows Update utilizatorilor Windows XP, Vista si Windows 7.

Cei care au activat actualizarea automata vor instala imediat si optiunea legata de browsere, ceilalti vor primi avertizarea ca exista o optiune noua, spun oficialii Microsoft.

Design-ul ecranului si ordinea prezentarii browserelor constituie principalele probleme care au tot amanat implementarea optiunii. Varianta finala a fost realizata dupa negocieri intense cu toti rivalii care au fost inclusi in acest proiect.

Utilizatorii care nu vor sa schimbe nimic la computer, au si aceasta optiune, sa ramana cu browserul actual.

Exista de asemenea optiunea "Afla mai mult", iar doritorii vor putea citi toate informatiile necesare pentru a face o alegere corecta. Pentru prima data, utilizatorii primesc si optiunea sa renunte de tot la Internet Explorer, daca vor.

Microsoft nu mai are voie sa includa Internet Explorer in alte aplicatii pe care le vinde in Europa - nici iconite, nici link-uri, nici numele aplicatiei. Noua aplicatie va scoate de asemenea Internet Explorer din meniurile de Start sau din bara de unelte, daca utilizatorul vrea sa scape de el.

Schimbarile legate de Internet Explorer nu reprezinta decat "varful iceberg-ului", spun oficialii de la Bruxelles. Comisia Europeana promite ca va reglementa si alte aplicatii incluse de Microsoft in sistemul de operare, pentru a "transforma peisajul european".

Comisia spune insa ca orice producator de computere care instaleaza si sistem de operare, va putea sa faca ce modificari vrea, sa instaleze un singur browser daca asa crede ca va avea succes.

Microsoft nu va mai putea oferi niciun fel de update legat de Internet Explorer utilizatorilor care au ales alte browsere sau care au respins explicit acest browser, nici optiunea de a instala iar aceasta aplicatie.

Giganul software nu poate apela nici la metode similare cu Intel, pentru a promova Internet Explorer oferind bani producatorilor de PC-uri care il instaleaza.

Decizia Comisiei Europene a fost salutata de Comitetul European pentru Sisteme Inter-operationale (ECIS) care include cativa dintre marii rivali Microsoft, precum IBM, Oracle sau Nokia.

#microsoft, #browser, #internet explorer, #firefox, #chrome , #stiri Microsoft