MTI: Competitivitate: Romania, Slovacia si Ungaria se afla in frunte

Vineri, 08 Iunie 2007, ora 13:13
928 citiri

MTI, 8 iunie 2007 -Potrivit unui studiu realizat de Institutul Ungar de Studii Economice (GKI) in colaborare cu Microsoft Ungaria, in ultimul sfert al anului 2006 indicele de competitivitate (VEX) s-a imbunatatit cel mai rapid in Austria, Cehia, Polonia si Ungaria, iar pe termen mediu pe primele trei locuri se afla in ordine Romania, Slovacia si Ungaria - a declarat joi, in cadrul unei conferinte, Andras Vertes, presedintele GKI.

Daca luam ca baza de calcul indicele VEX din anul 2000, atunci la sfarsitul anului 2006 Romania conduce detasat cu 150 de puncte, urmata de Ungaria cu 127 de puncte - a semnalat Andras Vertes.

In plutonul "urmaritorilor" se afla celelalte tari membre ale Grupului de la Visegrad, cu un indi de 120-123 puncte, iar Austria a fost cotata la 112 puncte.

Indicele VEX este un indice compozit, care este compus din trei indici partiali cu privire la competitivitatea tarilor asupra carora s-a efectuat studiul. Acestia sunt performanta macroeconomica, productivitatea muncii si indicele cursului de schimb - transmite MTI.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)