Opera continua sa castige teren datorita acordului Microsoft-CE

Marti, 23 Martie 2010, ora 11:17
1293 citiri
Opera continua sa castige teren datorita acordului Microsoft-CE

Cel mai popular browser din Europa, Opera, continua sa castige teren datorita acordului dintre Microsoft si Comisia Europeana, care prevede ca gigantul software sa includa in Windows optiunea de a instala orice browser de Internet doreste utilizatorul, in primele optiuni fiind inscrise cele cinci mari aplicatii ale momentului: Opera, Chrome, Firefox, Safari si Internet Explorer.

Produs de o mica firma din Norvegia, browserul Opera are o cota de piata in jurul a cinci procente, dar acum continua sa castige teren. In ultimii ani, cota norvegienilor a fost stabila, dar acordul dintre Microsoft si autoritatile europene favorizeaza acum browserul european.

"Cifrele arata ca, atunci cand au posibilitatea sa aleaga, utilizatorii sunt dispusi sa testeze aplicatiile alternative", a declarat Hakon Wium Lie, director de tehnologie al Opera Software. "Multitudinea de browsere va permite crearea unui web mai standardizat, mai usor de vizitat", a explicat el.

Pe linga cele cinci browsere, Microsoft recomanda intr-o zona cu vizibilitate mai redusa alte sapte browsere mai putin cunoscute, precum Sleipnir, Maxthon, FlashPeak Slim Browser, GreenBrowser, Avant Browser, Flock si K-Meleon.

Conform Opera, numarul de download-uri inregistrate de browser s-a dublat de la lansarea paginii speciale Microsoft. In unele tari, precum Polonia, Spania sau Italia, cifrele s-au triplat.

Pagina speciala Windows care afiseaza cele cinci browsere le ordoneaza in mod aleator, astfel incat fiecare utilizator sa aiba o oferta la nimereala, conform acordului cu oficialii de la Bruxelles.

Acordul vine dupa ce autoritatile de la Bruxelles au amendat Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta pe piata, pentru ca includea in sistemul de operare pentru PC doar browserul Internet Explorer.

Specialistii spun ca utilizatorii, dupa ce incearca noile browsere, se intorc la principalele alegeri, Firefox, Internet Explore sau maximum Google Chrome. Analistii sunt sceptici cu privire la cifrele anuntate de Opera.

"Dublu sau triplu fata de nimic, este tot nimic", spun americanii. Opera pierde pentru ca utilizatorii nu cunosc acest browser, care e popular doar in anumite cercuri tehnice. Opera 10.5 este cel mai rapid browser la ora actuala, conform testarilor independente.

Viteza Opera 10.5 a fost cu 20% mai buna decat Google Chrome, care este un browser construit de la zero pentru viteza maxima.

Browserul norvegian a mai castigat teren recent datorita descoperirii unor importante vulnerabilitati in Internet Explorer, cea care a permis atacurile informatice asupra Google si fost reparata de Microsoft destul de tarziu.

Atunci o serie de autoritati din Germania si alte state europene au sugerat utilizatorilor sa treaca la alte browsere.

Dar atunci a castigat si Firefox. Asa ca deocamdata Opera ramane un browser de nisa, iar in lipsa unui efort sustinut de promovare nici nu va ajunge sa concureze cu Firefox sau Chrome.

#opera, #microsoft, #chrome, #firefox, #internet explorer, #browser , #stiri Microsoft