Parteneriat Microsoft-Novell, pentru interoperatibilitatea Windows si Linux

Vineri, 03 Noiembrie 2006, ora 10:23
694 citiri

Gigantul informatic Microsoft, creatorul sistemului de operare Windows si compania Novell, care a introdus pe piata sistemul concurent Linux au incheiat un parteneriat pentru interoperabilitatea unor programe ale celor doua companii, relateaza AFP.Cele doua grupuri au facut acest anunt in cadrul unei conferinte de presa comune, la San Francisco, in cadrul careia nu au detaliat, insa si prevederile financiare ale parteneriatului.

"Microsoft si Novell vor colabora pentru a gasi o serie de solutii noi", a declarat directorul Microsoft, Steve Ballmer. "Le vom oferi clientilor nostri posibilitatea de a folosi, in mod complementar" cele doua sisteme de operare concurente, a completat patronul Novell, Ron Hovsepian.

Potrivit conditiilor acestui parteneriat, sistemul de exploatare Windows, cu care sunt echipate 90% dintre calculatoarele din lume, va deveni compatibil si interoperabil cu sistemul Suse Linux al Novell, ceea ce va permite, in mod concret, utilizatorului sa foloseasca atat Windows cat si Suse Linux. Alianta este prima de acest gen, Linux reprezentand, pana in prezent, alternativa pentru sistemul de operare Windows. Spre deosebire de Windows, care este un sistem de operare vandut sub licenta, Linux este gratuit iar codul sursa al acestuia poate fi modificat de utilizator.

Reprezentantii celor doua grupuri au subliniat importanta acestui parteneriat in privinta interoperabilitatii, o notiune valoroasa pentru utilizatorii de programe cu acces gratuit, care, in general, resping oferta Windows deoarece aceasta impune o serie de programe fara a-i da utilizatorului posibilitatea de a alege solutii concepute de o firma concurenta.

Prin acest parteneriat, Windows s-a angajat sa nu mai intreprinda actiuni impotriva companiilor care ofera acces gratuit, pe probleme de brevetare.

NewsIn