PC-ul viitorului: fara mouse, tastatura sau monitor

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 00:12
5404 citiri
PC-ul viitorului: fara mouse, tastatura sau monitor

Instrumentele periferice nu vor mai avea niciun folos pentru PC-ul viitorului. Noile tehnologii pot citi gesturile corpului uman, pot recunoaste vocea si pot fi comandate doar prin miscarea ochilor.

Etapa urmatoare a interactiunii utilizator-computer va elimina partea greoaie a hardware-ului. In loc sa muti mouse-ul, va fi de ajuns sa te uiti la iconita pe care vrei sa o selectezi, informeaza CNN.com.

Daca vei vrea sa scrii un e-mail, va fi de ajuns sa dictezi continutul acestuia.

In viitor, locul monitorului ar putea fi luat de lentile de contact speciale, care sa-ti afiseze informatiile dorite direct pe retina.

Datorita sistemului Kinect, de la Microsoft, aceste concepte noi in domeniul comunicarii dintre utilizator si PC vor deveni curand foarte populare.

Kinect, care va fi lansat in noiembrie, permite userilor sa controleze jocurile exclusiv prin miscarea corpului. Pentru a lovi o minge, intr-un joc de fotbal, este de ajuns sa misti piciorul.

Potrivit expertilor IT, in urmatorii ani, detectarea miscarii utilizatorului va fi implementata pe majoritatea sistemelor de calcul.

Ce este interfata de interactiune naturala

In jurul ideii de "interfata naturala", care permite oamenilor sa comunice cu PC-ul asa cum comunica intre ei, s-a dezvoltat un intreg camp de cercetare tehnologica.

Cercetatorii vor sa extinda ideea de aparat electronic controlat prin gesturi. G-speak, un sistem folosit deja de compania Boeing, permite ca toate obiectele de pe ecranul unui calculator sa fie manipulate prin gesturi ale mainilor.

Istoria "interactiunii naturale"

Prima dezvoltare in domeniul interfetei naturale a fost ecranul tactil. Dupa zeci de ani de cercetare, a intrat in uzul zilnic in 2007, odata cu lansarea primului iPhone, de catre Apple.

In acelasi an, Microsoft se lauda cu touch-screen-ul sub forma de masuta de cafea, denumit Microsoft Surface.

Pe masura ce hardware-ul se ieftineste, cercetarile se indreapta catre domeniul calculatoarelor controlate direct de creierul uman, al programelor de urmarire a ochilor si catre tehnologia de recunoastere a vocii.

Dispar sau nu perifericele?

Unele reprezentanti ai comunitatii mondiale de IT nu sunt de acord cu ideea de disparitie totala a perifericelor.

Oricat de lipsita de naturalete ar parea, tastatura va mai fi folosita mult timp pentru ca ofera un mod eficient pentru a scrie.

Folosirea sistemului de tip Kinect in avioane, spre exemplu, ar parea absurd, pentru ca toti calatorii ar trebui sa se ridice in picioare si sa isi miste corpul.

Dictarea unui e-mail intr-un loc public ar putea deveni o problema, atat timp cat informatiile ce alcatuiesc e-mail-ul sunt private.

Spre ce ne indreptam

In opinia unui cercetator din cadrul Institului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), scopul final este disparitia totala a hardware-ului, astfel incat utilizatorul sa interactioneze direct cu informatia.

"Hardware-ul devine invizibil. In cele din urma, lumea digitala se va integra total in cea reala", a incheiat cercetatorul american.

#kinect, #microsoft, #pc, #viitor , #stiri Microsoft