Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti au inca Windows XP. La ce riscuri se expun

Joi, 03 Iulie 2014, ora 15:20
1349 citiri
Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti au inca Windows XP. La ce riscuri se expun

Mai mult de jumatate dintre dintre computerele utilizate in companiile mici si medii din Romania sunt expuse unor riscuri majore de securitate, deoarece inca mai folosesc sistemul de operare Windows XP, chiar si dupa intreruperea de catre Microsoft a asistentei tehnice pentru acest sistem de operare, acum doua luni, reiese dintr-un studiu realizat de Bitdefender.

"La cateva saptamani dupa anuntul de finalizare a asistentei tehnice de la Microsoft, o noua vulnerabilitate de tip zero-day care tintea de Internet Explorer s-a transformat intr-o amenintare permanenta pentru utilizatorii XP. Asta pana cand cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil si pentru sistemul de operare pe care vor sa-l scoata din uz. Oricum, remediul oferit a fost o exceptie, iar companiile n-ar trebui sa-si imagineze ca acest lucru se va repeta la infinit. Asadar, migrarea de la sistemul XP catre unul mai sigur este absolut necesara", a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Cercetarea a luat in calcul tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania si Brazilia, insa ponderea medie de utilizare a Windows XP in companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mica decat cifra din Romania.

IMM-urile sunt tinta a milioane de atacuri in fiecare luna

IMM-urile sunt tinta a milioane de atacuri in fiecare luna, iar hackerii incearca sa fure date confidentiale, profitand de vulnerabilitatile sistemelor, se mai arata in studiu.

Companiile care inca folosesc Windows XP, pentru care Microsoft a oprit asistenta pe 8 aprilie, pot cadea mai usor victime atacurilor cibernetice. Aceste sistemul de operare nu mai primeste actualizari de securitate, optiuni gratuite sau platite de asistenta ori actualizari online ale continutului tehnic.

Cea mai vizata cel mai vizata de amenintari informatice a fost, in perioada de realizare a studiului, o companie de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware.

In topul celor mai atacate este inclusa si o companie din industria metalurgica din SUA, o firma de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectura din Spania, o companie de retail irlandeza si un hypermarket de legume si fructe din Australia.

In Romania, compania care a fost cea mai vizata de hackeri activeaza in industria serviciilor financiare.

Studiul Bitdefender a fost derulat din martie in aprilie 2014 si a luat in calcul 5.000 de companii din industrii precum retail, sanatate, educatie si sisteme industriale.

#Windows XP, #romania xp, #imm xp, #studiu securitate , #stiri Microsoft