"Pinguinul" Linux, pe cale de disparitie

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 11:30
3254 citiri
"Pinguinul" Linux, pe cale de disparitie

In ciuda stabilitatii si a securitatii exemplare pe care le ofera, Linux nu pare sa prinda la utilizatorii obisnuiti. Daca sistemul de operare open-source a avut vreodata o sansa sa se ridice si sa castige o cota de piata considerabila, a pierdut aceasta oportunitate fara drept de apel, potrivit PC World.

In ultimii ani, distributiile moderne de Linux, dintre care Ubuntu este cel mai cunoscut, au simplificat si securizat experienta utilizatorilor de software open-source.

Instalarea Ubuntu devenise la fel de simpla ca si instalarea unui Windows. Driverele incorporate erau atat de apreciate inca producatorii de PC-uri incepeau sa ofera Linux ca optiune preinstalata pe toate sistemele scoase la vanzare.

Intre timp, esecul Windows Vista si cresterea popularitatii netbook-urilor a deschis o serie de oportunitati pentru Linux, pana la sfarsitul anului 2008.

Desi Asus a reusit sa creeze un val de interes, lansand netbook-uri ieftine cu Linux preinstalat, distributia aleasa, Xandros, a lasat de dorit.

Intre timp, Microsoft a prelungit viata sistemului de operare Windows XP, pentru a opri pierderile generate de mai noul Vista.

Lansarea variantei beta a Windows 7, in ianuarie 2009, a pus punct oportunitatii Linux.


De ce a pierdut ocazia?



Esecul Linux nu s-a datorat faptului ca este prea greu de folosit, asa cum vuiau forumurile de IT.

Din contra, Ubuntu primise note mari la capitolul "usability" de la majoritatea analistilor de specialitate.

In cele din urma, Linux este sortit esecului din lipsa de continut care se datoreaza, la randul ei, fragmentarii platformei si ideologiei "open source".

In mod firesc, asteptarile utilizatorilor au crescut in ultimii ani. Acestia nu mai accepta incapacitatea unui sistem de a reda continut video.

Orice calculator ar trebui sa poata rula un DVD si sa suporte streaming video de la site-uri precum Netflix.

Tehnologiile de management al drepturilor de difuzare (DRM), care opresc rularea unui clip sau a unei melodii daca nu este platita, intra in contradictie directa cu termenul de open source.


Sfarsitul drumului?



Au trecut 18 ani de cand Linus Torvalds scria primele randuri de cod a ceea ce avea sa devina Linux, in cadrul unui proiect pentru facultate. In acest timp, peisajul s-a schimbat considerabil.

Cota de piata de 1% care nu pare sa creasca prea curand precum si optiuni limitate de redare media au lasat Linuxul fara aparare in fata rivalilor Mac OS X sau Windows.

Cu toate acestea, Linux nu va disparea prea curand. Sistemul de operare va ramane instalat pe PC-urile pasionatilor de software open-source, dar si pe cel al programatorilor dedicati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#linux, #sistem de operare, #windows 7, #microsoft , #stiri Microsoft