Politicienii critica aspru firmele de IT intrate pe piata chineza

Joi, 16 Februarie 2006, ora 16:32
822 citiri

Politicienii americani critica aspru firmele de IT care isi desfasoara activitatea pe piata chineza, acuzandu-le de colaborare cu A"regimul de represiuneA" impus de guvernul acestei tari. Membrii Congresului au condamnat in repetate randuri companiile Google, Yahoo, Cisco Systems si Microsoft pentru serviciile pe care acestea le pun la dispozitia utilizatorilor chinezi.Americanii sunt indignati de A"regulile totalitareA" pe care guvernul chinez le impun. In urma acestor reguli, in ultimele luni, compania Microsoft a fost nevoita sa renunte la blog-ul unui jurnalist chinez, Yahoo a fost nevoita sa furnizeze autoritatilor informatii care ar fi trebuit sa fie confidentiale iar Google a trebuit sa isi cenzureze serviciile oferite de motorul sau de cautare.

Compania Microsoft este dispusa sa-si retraga serviciile oferite in China atunci cand vor fi compromise in totalitate valorile pe care doreste sa le transmita consumatorilor, a declarat Jack Krumholtz, unul din oficialii Microsoft. Tot el a mai spus ca, in ciuda cenzurii venite din partea guvernului chinez, ramane o cantitate suficienta de informatie pe care utilizatorii din aceasta tara o poate accesa.

Michael Callahan, consilier general al Yahoo, a declarat, despre scandalul referitor la divulgarea informatiilor detinute pe contul de e-mail de catre Shi Tao, in urma careia Shi Tao a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, ca Yahoo China nu a stiut identitatea si nici ocupatia celui in cauza pana cand aceste date nu au aparut in presa. De asemenea Michael Callahan a mai spus ca Yahoo China s-a conformat ordinului emis de autoritatile chineze, asha cum orice companie este obligata sa se conformeze in aceste cazuri.

Organizatia Reporteri Fara Frontiere ( RSF ) a obiectat impotriva deciziei de a furniza utilizatorilor un motor de cautare care filtreaza automat cautarile care contin cuvintele A"democratieA" sau A"drepturile omuluiA". Companiilor de IT nu ar trebui sa li se permita sa vanda echipamente menite sa-i monitorizeze pe utilizatorii de internet fara acordul autoritatilor americane, a mai declarat grupul RSF.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!