"Prea tarziu pentru a reinvia Windows-ul". Cum ameninta tabletele sistemul de operare Microsoft

Joi, 18 August 2011, ora 13:38
1892 citiri
"Prea tarziu pentru a reinvia Windows-ul". Cum ameninta tabletele sistemul de operare Microsoft

Suprematia Gigantului Microsoft pare amenintata, in conditiile in care compania lui Bill Gates se vede nevoita sa se lupte cu un razboi in care telefoanele mobile si tabletele indeplinesc cel putin la fel de multe functii ca un PC. Unul dintre primele efecte ale acestui lucru este scaderea cotei de piata a Windows, care a inregistrat un declin de aproximativ 25% din venituri, in acest an, cel mai coborat nivel din ultimele doua decenii, remarca analistii de la The Wall Street Journal.

Cota de piata a Windows a inregistrat un declin de aproximativ 25% din venituri, in acest an, cel mai coborat nivel din ultimele doua decenii. Din cauza acestui lucru, The Wall Street Journal se intreaba ce se va intampla in continuare cu „locomotiva Microsoft”.

In ultimul an fiscal, sistemul de operare Windows a generat venituri de aproximativ 19 miliarde de dolari si un profit de 12,3 miliarde de dolari, suma echivalenta cu jumatate din profitul total Microsoft.

Potrivit mai multor analisti citati de publicatia amintita, cota Windows pe piata PC, din trimestrul trecut a inregistrat cel mai mic nivel din ultimele doua decenii.

Microsoft mizeaza pe Windows 8 pentru a reporni vanzarile, dar urmatoarea versiune de Windows va fi lansata, cel mai devreme, in toamna anului viitor. Acest sistem de operare a fost proiectat de Microsoft pentru a rula mai bine pe computerele cu touch-screen.

Roger McNamee, investitor la fondul de investitii Elevation Partners a declarat ca este "prea tarziu pentru a reinvia Windows-ul" avand in vedere schimbarile ireversibile pe care tabletele precum iPad-ul sau smartphone-urile le-au facut.

Situatia este cu atat mai problematica, pentru cei de la Microsoft, cu cat principalii competitori, Google si Android castiga din ce in ce mai mult avans pe piata.

Vanzarile de smartphone-uri cu platforma Android, dezvoltata de Google, au crescut. Si vanzarile de iPhone-uri de la Apple au inregistrat cresteri, de la an la an. Tabletele iPad vin tare din urma si „musca” din vanzarile de laptop-uri, pe care ruleaza Windowsul.

"Am trecut de punctul in care Windows putea reveni la gloria de alta data", a mai declarat McNamee.

"Sincer, cred ca cel mai importat lucru care loveste Windows-ul este lipsa unui App Store", a declarat Phil Libin, director executiv al Evernote.

Modelul "App Store", inventat de Apple si copiat de catre Google si altii, au oferit utilizatorilor de tablete si smartphone-uri acces la aplicatii si programe software care de cele mai multe ori sunt gratuite sau au un cost mai mic de cinci dolari. Acest lucru a afectat modelul de vanzare in magazine de retail a programelor software pe CD care de obicei costa intre 40 si 100 de dolari.

Potrivit mai multor surse, Microsoft va schimba acest lucru, introducand un App Store odata cu lansarea noului Windows, conform The Wall Street Journal.

Frank Shaw, un purtator de cuvant al Microsoft, a refuzat sa ofere mai multe detalii despre Windows 8 inainte de conferinta cu dezvoltatorii software care va fi in septembrie, dar a recunoscut ca Microsoft are "mult de muncit" pe piata tabletelor.

Reprezentantii Microsoft si Intel apreciaza ca tabletele pot fi considerate o expansiune a pietei PC si se concentreaza mai mult pe activitati “soft”, cum ar fi  vizionarea unui film sau lectura online a unei reviste, mai mult decat pe sarcini pe care un PC le gestioneaza.

Ambele companii spun ca iPad-urile sunt, mai degraba, un concurent pentru netbook-urile.

Exista, insa, si analisti mai putin optimisti: intr-un raport din aprilie, Goldman Sachs a estimat ca “tabletele vor fura" peste 30% din vanzarile de PC-urile de anul acesta si de anul viitor.

#microsoft, #sistem operare microsoft, #tablete windows, #windows , #stiri Microsoft