Razboiul Microsoft-Google ar putea reduce preturile la PC-uri

Joi, 09 Iulie 2009, ora 12:48
2249 citiri
Razboiul Microsoft-Google ar putea reduce preturile la PC-uri

Intentia Google Inc. de a concura pe piata sistemelor de operare cu principalul producator de software din lume, Microsoft Corp., ar putea duce la o scadere a preturilor la calculatoarele personale, intr-o perioada in care preturile scad deja pe fondul concurentei cu laptopurile, relateaza Newsin.

Analistii se asteapta ca Google sa ofere sistemul de operare Chrome pentru o suma modica sau chiar gratis, odata cu lansarea acestui, in a doua jumatate a anului 2010, decizie ce ar putea declansa un razboi al preturilor cu Microsoft.

Chiar daca Windows este sistemul de operare dominant, cu o cota de piata de peste 90%, analistii sunt de parere ca Microsoft nu va ignora provocarea Google.

Noul sistem de operare al Microsoft, denumit Windows 7, va fi disponibil din luna octombrie.

"Strategia Microsoft va fi aproape sigur una legata de preturi", a declarat Brent Williams, analist al Benchmark Co.

"Acum a aparut un concurent cu influenta si notorietate, iar acesta este Google".

Google a precizat ca sistemul de operare Chrome, bazat pe codul sursa Linux, este destinat tutoror calculatoarelor personale, insa va fi lansat initial pe laptopuri destinate navigarii pe internet, netbook-uri.

Un analist al companiei Kaufman Bros, Shaw Wu a declarat ca in ciuda faptului ca preturile la componente au scazut, "singurul lucru care nu s-a ieftinit este sistemul de operare, lucru care va pune presiune asupra Microsoft".

"Cred ca acest lucru va fi benefic pentru vanzatorii de calculatoare personale, care isi vor majora marjele de profit", a adaugat Wu.

In 2009 analistii estimeaza ca intre 20 si 30 milioane de netbook-uri vor fi livrate in 2009, iar acestea reprezinta o provocare pentru piata PC-urilor, care va fi nevoita sa se adapteze noilor realitati.

Pe langa giganti ai industriei precum Hewlett-Packard Co si Dell Inc, care planuiesc lansarea de netbook-uri, analistii se asteapta ca multi noi actori, precum producatori de componente din Taiwan si operatori de telefonie precum AT&T, sa intre pe aceasta piata cu dispozitive construite pe platforma Intel sau AMD, iar sistemul de operare Chrome va functiona pe ambele.

Microsoft a refuzat sa comenteze anuntul facut de Google.

Un analist al companiei Collins Stewart, Ashok Kumar, este sceptic in ceea ce priveste sansele Google de a concura pe piata sistemelor de operare cu Microsoft, dar gigantul producator de software nu va ignora total provocarea.

"Cred ca Microsoft va adopta o politica flexibila de stabilire a preturilor, dar aceasta cursa este una de lunga durata iar lansarea Chrome este doar prima parte a unui maraton", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#cota, #de, #google, #microsoft, #operare, #piata, #preturi, #sistem , #stiri Microsoft