Soft pentru afaceri: an de crestere minora

Marti, 31 Martie 2009, ora 11:09
1652 citiri
Soft pentru afaceri: an de crestere minora

Spre deosebire de alte domenii ale industriei IT, segmentul software pentru afaceri nu numai ca nu se contracta in 2009, dar va cunoaste chiar o crestere per-total, pina la 222,6 miliarde de dolari, fata de 221,9 miliarde de euro in 2008, sustine un raport de analiza al companiei americane Gartner.

Cresterea nu este decat formala, de 0,3%, dar important pentru companiile din domeniu este absenta unor probleme majore precum cele din retailul IT&C, de exemplu.

Companiile, chiar daca sunt presate sa reduca cheltuielile si investitiile in IT, au nevoie de uneltele oferite de aplicatiile business pentru a putea trece cu bine de problemele cauzate de criza economica.

Industria de software pentru afaceri va trece prin criza mult mai bine decat in perioada 2000-2002 cand dupa crahul dot com au avut loc prabusiri spectaculoase, falimente si achizitii rasunatoare in domeniu.

Consolidarea in ultimii 5 ani a fost extrem de agresiva si marii jucatori precum Oracle, SAP, Microsoft, IBM sau HP au acum in portofoliul de aplicatii aproape orice solutie necesara unei companii.

Dezvoltarea lumii IT, penetrarea Internetului si  solutiilor de comunicare, toti acesti factori ajuta acum industria de software pentru afaceri sa treaca cu bine peste criza.

"Problemele generale din economie au creat un climat dificil, care va continua pe parcursul anului 2009, dar aparitia primelor scenarii optimiste arata ca sunt sanse pentru ca industria sa creasca mai puternic din trimestrul unu al 2010", a declarat Tom Eid, vicepresedinte Gartner.

Analistii spun ca in aceste momente este nevoie de o oferta flexibila, ajutata de servicii online, pentru ca firma sa nu aiba nevoie de infrastructuri hardware si altele asemenea.

Jucatorii mari raman in afara problemelor generale, in timp ce noii challengeri trebuie sa reziste cu ocazia acestei perioade dificile, subliniaza analistii.

"Toate regiunile lumii au simtit acum impactul crizei actuale, reducerea investitiilor si chiar intreruperea unor contracte, incepand in trimestrul patru al 2008 si continuand in primul trimestru al acestui an", a declarat Fabrizio Biscotti, director de cercetare la Gartner.

"Pietele mature resimt impactul mai puternic, dar tarile in curs de dezvoltare vor putea vedea crestere, chiar daca in procente mai mici", a explicat el.

"Previziunile pentru Europa de Est continua sa fie pesimiste", a declarat oficialul.

In domeniul software, Microsoft va cunoaste probleme mai mari, vanzarile de sisteme de operare sau platforme Office fiind drastic diminuate anul acesta.

Cresterea afacerilor va fi pe software integrat in aplicatii electronice, precum noi echipamente electrocasnice, solutii audio-video,  dar si solutii pentru stocarea fisierelor digitale sau chiar storage si gestionarea arhivelor.

Solutiile software pentru conferinte si colaborare online vor continua sa se vanda bine. Solutiile tehnologice care pot reduce costurile sunt cel mai cautate.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #business, #c, #criza, #it, #soft , #stiri Microsoft