UE mentine amenda data Microsoft, insa o reduce cu 39 de mil. euro

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 14:07
1554 citiri
UE mentine amenda data Microsoft, insa o reduce cu 39 de mil. euro

Tribunalul Uniunii Europene a confirmat, miercuri, decizia Comisiei Europene prin care s-a aplicat Microsoft o penalitate cu titlu cominatoriu pentru ca nu a permis concurentilor sai accesul in conditii rezonabile la informatiile privind interoperabilitatea, insa a redus cuantumul cu 39 mil. euro.

Concret, Tribunalul Uniunii Europene (TUE) de la Luxemburg a decis reducerea cuantumului penalitatii cu titlu cominatoriu de la 899 la 860 de milioane de euro, tinand seama de faptul ca CE a permis Microsoft sa puna in aplicare, pana la 17 septembrie 2007, limitari privind distribuirea produselor "open source".

Litigiul a survenit deciziei din 24 martie 2004, adoptata de catre Comisia Europeana, prin care a constatat ca Microsoft a savarsit un abuz de pozitie dominanta ca urmare a doua comportamente distincte si, pe cale de consecinta, a aplicat companiei o amenda de peste 497 de milioane de euro.

Primul comportament sanctionat, singurul relevant in speta, consta in refuzul Microsoft de a divulga concurentilor sai, intre octombrie 1998 si 24 martie 2004, anumite "informatii privind interoperabilitatea" si de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea si distribuirea de produse concurente produselor sale pe piata sistemelor de operare tip server pentru grupuri de lucru. Cu titlu de masura corectiva, Comisia Europeana a dispus ca Microsoft sa acorde accesul la aceste informatii si sa autorizeze utilizarea lor in conditii rezonabile si nediscriminatorii.

Pentru a sprijini Comisia sa se asigure ca Microsoft se conformeaza deciziei, s-a prevazut desemnarea unui mandatar independent, remunerat de Microsoft, avand drept de acces, in mod independent fata de Comisie, la asistenta, la informatiile, la documentele, la incintele si la angajatii Microsoft, precum si la ?codul sursa? al produselor relevante ale Microsoft.

Dupa adoptarea Deciziei din 2004, Comisia si Microsoft au initiat un dialog destinat instituirii unui mecanism de divulgare a informatiilor privind interoperabilitatea. Considerand ca Microsoft nu a furnizat o versiune precisa si completa a informatiilor privind interoperabilitatea in termenul stabilit prin Decizia din 2004 si ca cotele de remunerare solicitate de Microsoft pentru a acorda accesul la aceste informatii nu sunt rezonabile, Comisia a adoptat mai multe decizii prin care i-a impus plata unor penalitati cu titlu cominatoriu (daune care rezulta dintr-o clauza penala a unui contract-n.r.).

Printr-o Decizie din 12 iulie 2006, Comisia a impus o penalitate cu titlu cominatoriu de 280,5 milioane de euro, considerand ca Microsoft nu s-a conformat Deciziei din 2004 pentru perioada cuprinsa intre 16 decembrie 2005 si 20 iunie 2006.

In Hotararea din 17 septembrie 2007, Tribunalul a confirmat, in esenta, Decizia din 2004. Insa Tribunalul a anulat in parte articolul din decizie referitor la mandatarul independent.

Prin Decizia din 27 februarie 2008, a fost impusa Microsoft o noua penalitate cu titlu cominatoriu, in cuantum de 899 de milioane de euro, pentru perioada cuprinsa intre 21 iunie 2006 si 21 octombrie 2007, pentru motivul ca acele cote remunerare propuse de Microsoft pentru a acorda accesul la informatiile privind interoperabilitatea nu erau rezonabile.

Microsoft a solicitat Tribunalului anularea acestei decizii sau, iar in subsidiar, suprimarea sau reducerea cuantumului penalitatii cu titlu cominatoriu.

In hotararea pronuntata miercuri, Tribunalul confirma, in esenta, decizia Comisiei si respinge toate argumentele invocate de Microsoft in scopul obtinerii anularii acesteia. Tribunalul considera, in primul rand, ca, tinand seama de principiile de evaluare elaborate de Microsoft si de Comisie, Microsoft era in masura sa aprecieze daca cotele de remunerare pe care le solicita pana la 21 octombrie 2007 pentru a acorda accesul la informatiile privind interoperabilitatea erau rezonabile in sensul Deciziei din 2004.

In al doilea rand, criteriul - luat in considerare de Comisie pentru aprecierea caracterului rezonabil al cotelor de remunerare solicitate de Microsoft - privind caracterul inovator al tehnologiilor in cauza este de natura sa indice daca respectivele cote reflecta mai degraba valoarea intrinseca a unei tehnologii decat valoarea sa strategica, si anume valoarea care rezulta din simpla posibilitate de a interopera cu sistemele de operare Microsoft. In acest context, in al treilea rand, Comisia este indreptatita sa aprecieze caracterul inovator al acestor tehnologii, prin referire la componentele sale, si anume noutatea si activitatea inventiva, in conditiile in care, pe de alta parte, Microsoft nu a sustinut ca este de neconceput sa se aprecieze activitatea inventiva a tehnologiilor in cauza intr-un context diferit de cel al acordarii unui brevet.

Aprecierea, in prezenta cauza, a caracterului inovator al tehnologiilor care fac obiectul deciziei atacate prin referire la noutate si la activitatea inventiva nu are drept consecinta anihilarea in general a valorii drepturilor de proprietate intelectuala, a secretelor de afaceri sau a altor informatii confidentiale si nici, cu atat mai putin, impunerea acestui caracter drept conditie pentru ca un produs sau o informatie sa fie acoperita de un astfel de drept sau sa constituie un secret de afaceri in general.

Un astfel de demers are drept unic obiectiv sa excluda perceperea de catre Microsoft a unei remuneratii care reflecta valoarea strategica a informatiilor privind interoperabilitatea, interzisa de Decizia din 2004. In plus, Tribunalul UE considera ca Microsoft nu a reusit sa invalideze aprecierea Comisiei potrivit careia 166 din cele 173 de tehnologii care tin de informatiile privind interoperabilitatea nu sunt inovatoare.

Cu toate acestea, Tribunalul considera necesara revizuirea cuantumului penalitatii cu titlu cominatoriu pentru a tine seama de o scrisoare a Comisiei din data de 1 iunie 2005. In aceasta scrisoare, Comisia accepta ca Microsoft sa poata limita distributia produselor dezvoltate de concurentii sai "open source" pe baza informatiilor privind interoperabilitatea nebrevetate si neinventive, pana la pronuntarea Hotararii Tribunalului in cauza T-201/04, respectiv pana la 17 septembrie 2007.

Astfel, chiar daca decizia atacata era motivata de caracterul nerezonabil al cotelor de remunerare propuse de Microsoft, iar nu de refuzul de a acorda accesul la informatiile privind interoperabilitatea, faptul ca Comisia acceptase, avand in vedere litispenden?a, ca Microsoft sa aplice, intr-o anumita perioada, o practica ce poate determina mentinerea unei situatii a carei eliminare reprezinta obiectul Deciziei din 2004, ar putea fi luat in considerare in cadrul determinarii gravitatii comportamentului sanctionat si, prin urmare, a cuantumului penalitatii cu titlu cominatoriu.

In acest context, avand in vedere continutul dosarului, Tribunalul considera ca posibilitatea oferita in scrisoarea din 1 iunie 2005 nu ar fi determinat decat o parte marginala a efectelor produse de comportamentul sanctionat, astfel incat cuantumul penalitatii cu titlu cominatoriu impuse Microsoft trebuie stabilit la 860 de milioane de euro.

Impotriva deciziei Tribunalului se poate declara recurs la Curtea de Justitie a UE de la Luxemburg, numai pentru motive de drept, in termen de doua luni de la comunicarea acesteia.

#Microsoft amenda UE, #Microsoft amenda Comisia Europeana, #Microsoft concurenta neloiala , #stiri Microsoft