Windows 7, criticat pentru securitate

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 09:52
3288 citiri
Windows 7, criticat pentru securitate

Dupa ce au criticat dur Microsoft pentru ca sistemul de operare Windows Vista, cel mai sigur din istorie, era de fapt prea greoi, producatorul software a realizat un sistem nou, mai light, Windows 7, dar care este acum criticat pentru ca ... nu este sigur.

Windows Vista a fost gandit de la inceput sa fie foarte sigur, iar utilizatorul primea tot timpul alerte despre programele care vroiau sa ruleze, ceea ce ii afecta activitatea. Din cauza securitatii, sistemul era greoi si se incarca foarte greu. Microsoft a promis sa rezolve asta in Windows 7. Primele versiuni sunt visul oricarui utilizator: se incarca repede, nu dau zeci de mesaje, ruleaza rapid. Totusi, aceeasi specialisti sar acum in sus apreciind ca noul sistem de operare nu ofera securitate, scrie CNet.

Problema ar fi tocmai legata de suparatoarele ferestre pop-up care anuntau diverse schimbari. In noul sistem de operare utilizatorul poate seta sistemul sa nu trimita alerte si atunci se creeaza posibilitatea de a fi infectat usor de virusi si troieni care sa ruleze cum vor ei, spun specialistii.

"Un astfel de cod malefic ar putea opri toate avertismentele din Windows fara ca utilizatorul sa stie acest lucru, iar apoi poate rula aplicatii fara ca acesta sa observe", a explicat un specialist.

Printre alte erori semnalate se numara si posibilitatea ca un astfel de cod sa poata seta propriile drepturi ca administrator, iar unul dintre piratii internetului ar putea controla de la distanta sistemul ca si cum ar fi propriul sau computer.

Sigur, vorbim de versiunea Beta si Microsoft va putea corecta in timp multe dintre aceste erori.

Oficiali ai companiei americane spun ca multe s-au si rezolvat si ca oamenii vor avea o versiune mai buna Windows 7 cu ocazia lansarii Release Candidate (versiunea ultima inainte de cea lansata comercial, cand multe erori sunt corectate deja).

Microsoft a mai declarat ca problema avertizarilor de securitate este cu doua taisuri. Specialistii spun ca aceste mesaje din Vista devenisera atat de suparatoare incat utilizatorul le inchidea oricum fara sa citeasca. "Pentru noi este clar ca aceste mesaje atrag acest gen de comportament", a explicat oficialul Microsfot care conduce dezvoltarea sistemelor de operare, Jon DeVaan.

Oficialul compara problema cu sistemul de securitate de la banca. DeVaan spune ca una din bancile cu care lucra a introdus noi si noi masuri de securitate pina cand l-a determinat sa renunte la servicii si sa  lucreze cu unul din concurenti. El a spus ca nu ar vrea sa pateasca la fel si cu sistemul de operare Windows 7.

Mai mult, DeVaan a spus ca, atunci cand sistemul va trimite putine mesaje, dar numai cand este absolut necesar, utilizatorul va intelege importanta acestora. Echipa de specialisti software a lucrat din greu pentru a realiza solutii prin care codurile si troienii sa nu mai ajunga deloc pe hard-disc. Internet Explorer 8 ar avea o astfel de protectie spun specialistii Microsoft.

#sistemul, #care, #utilizatorul, #din, #Windows, #securitate, #operare, #cand, #mesaje, #spun , #stiri Microsoft