Yahoo: rezultate aproape pozitive

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 14:28
1911 citiri
Yahoo: rezultate aproape pozitive

Cel mai popular portal de Internet din lume a anuntat rezultatele financiare pentru trimestrul patru al 2009, primele cifre relativ pozitive dupa ani de restructurari si scaderi. Cifrele sunt bune, o reusita de imagine pentru Carol Bartz, care a preluat anul trecut conducerea executiva a companiei.

Cifrele anuntate public au fost peste estimarile anterioare ale companiei, dar si peste asteptarile analistilor de pe Wall Street. Profitul sta foarte bine, dar veniturile au continuat sa scada.

Yahoo a incasat in perioada octombrie – decembrie 2009 1,73 miliarde de dolari, o cifra cu 4 procente sub incasarile din aceeasi perioada a anului anterior. 

Totusi, cifra reprezinta o crestere de 10% comparat cu trimestrul trei din 2009 si oricum depaseste previziunile de 1,7 miliarde de dolari conform anunturilor oficiale anterioare ale Yahoo.

De altfel si incasarile dupa plata partenerilor, de 1,26 miliarde de dolari, sunt peste estimarile specialistilor de pe Wall Street, care anticipau un castig de 1,23 miliarde de dolari pe trimestrul al patrulea din 2009.

„Se pare ca revenim la o stabilitate, la o stare de normalitate in industria publicitatii online”, a declarat Carol Bartz, directorul executiv care a parasit Adobe pentru a prelua managementul Yahoo.

Desi incasarile din bannere si din search au scazut comparativ cu T4 din 2008, totusi ambele cifre au crescut fata de trimestrul trei, ceea ce le da oficialilor Yahoo posibilitatea sa creada in revenirea pe crestere.

Managerii Yahoo cred ca principalii clienti de publicitate sunt mai increzatori acum in modelul display advertising, iar pe viitor vor creste bugetele cheltuite pe Yahoo.

Profitul net al Yahoo a fost de 153 milioane de dolari in trimestrul patru al 2009, in ciuda reducerii veniturilor. Pe finalul lui 2008 Yahoo adunase pierderi de 303 milioane de dolari.

Pierderea nu a fost cauzata de costuri operationale, ci de reducerea valorii unor bunuri, pe care Yahoo le declara anterior ca fiind importante. Oricum, cifrele au fost peste asteptarile Wall Street.

Pe intreg anul 2009, compania Yahoo a incasat aproape 6,5 miliarde de dolari, dar a ramas cu un profit net de numai 598 milioane de dolari. Veniturile sunt cu 10% sub nivelul din 2008, insa profitul net a crescut cu 43%.

Procesul de restructurare a Yahoo a afectat atat angajatii, cat si proiectele care nu puteau fi monetizate corect. Carol Bartz a declarat ca in 2010 nu vor fi vandute divizii ale Yahoo, ci se vor incerca noi achizitii si investitii pentru a intari pozitia companiei.

Yahoo a mai estimat ca veniturile la inceputul lui 2010 vor fi de 1,57 – 1,67 miliarde de dolari, cu un profit de 90 -110 milioane de dolari.

Cifrele nu includ parteneriatul semnat cu Microsoft in privinta sistemelor de cautare online, care nu este inca finalizat.

Yahoo nu a raspuns intrebarilor privind pozitia portalului in legatura cu situatia din China, unde Google a fost atacat de piratii cibernetici, apoi a acuzat guvernul chinez ca este implicat in atacuri, amenintand ca se va retrage de pe piata chineza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#yahoo, #rezultate, #portal, #internet, #carol bartz , #stiri Microsoft