Cine va ocupa scaunul lui Mihai Tanasescu la FMI?

Joi, 29 Martie 2012, ora 12:04
2291 citiri
Cine va ocupa scaunul lui Mihai Tanasescu la FMI?

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, sau viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, ar fi doua dintre cele mai bune alegeri pe care ar putea sa le faca BNR pentru postul de reprezentant al Romaniei la FMI, considera analistii contactati de Business24.

Dupa plecarea lui Mihai Tanasesu de la FMI la board-ul Bancii Europene pentru Investitii, BNR are drept sarcina nominalizarea unei persoane care sa reprezinte Romania in board-ul institutiei cu sediul la Washington.

Consultantul financiar, Ionel Blanculescu, este de parere ca noul reprezentant al statului roman la FMI trebuie sa faca parte din BNR sau sa fi ocupat functii guvernamentale in domeniul financiar. De aceea, consultantul crede ca Lucian Croitoru sau viceguvernatorul BNR, Cristian Popa ar fi doua din variantele posibile.

"Nu stiu daca vreodata BNR se va lipsi de Cristian Popa, care reprezinta o statura a BNR, avand in vedere ca se ocupa de partea operationala a institutiei", a mai adaugat acesta pentru Business24.

Numele lui Lucian Croitoru a fost rostit si de analistul Dan Petre, care il considera pe acesta o varianta demna de luat in seama, avand in vedere ca este cunoscut drept specialist in finante si banci. Cu toate acestea, analistul lasa "usa deshisa" sugestiilor facand referire la faptul ca "in BNR exista si alti oameni care se pot descurca cu onoare intr-o astfel de functie".

"Nu cred ca intotdeauna trebuie sa reciclam aceleasi persoane, dar e hotararea BNR. Lucian Croitoru e foarte bun, insa mai sunt oameni in BNR. Putem vedea de asemenea unul dintre viceguvernatori sau chiar mai jos, printre consilierii Guvernatorului.

Sper insa sa nu fie vreun domn Pogea sau Ialomitianu, dar am incredere in Consiliul de administratie al BNR, fiindca e o institutie serioasa", a mai precizat Dan Petre pentru Business24.

A fi reprezentant al Romaniei la FMI este o onoare, dar in acelasi timp si o mare responsabilitate.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la FMI, a povestit intr-un interviu Business 24 ce presupune acest job, dar si ce competente ar trebui sa aiba viitorul reprezentant care va ocupa scaunul lui Mihai Tanasescu.

"E o lume foarte bine organizata si profesionista. Sunt oameni foarte bine pregatiti, este un "challenge" continuu. Pentru a ajunge sa lucrezi la FMI trebuie sa treci prin doua filtre: primul, propunerea facuta de autoritatile romane si al doilea, un interviu cu directorul constituentei in cadrul careia vei lucra.

Imi aduc aminte ca au fost cazuri cand directorul executiv al constituentei olandeze, acolo unde activam si eu, a respins candidati propusi de unele tari. Abaterea de la principiile profesionalismului se plateste in toate domeniile si se intoarce impotriva ta.

Odata ajuns la FMI, sunt diverse joburi pe care le ai, lucrezi pe diverse tari care ti se aloca, dar si pe "policy papers" - World Economic Outlook (WEO) sau Global Financial Stability Report (GFSR)", a declarat Lucian Croitoru pentru Business24.

Ce inseamna pentru Romania plecarea lui Mihai Tanasescu la BEI

"Fara indoiala ca e un lucru important, mai ales ca e o premiera. Functia pe care a primit-o la BEI este una importanta, iar pentru o tara ca Romania, e un semnal pozitiv suplimentar", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, pentru Business24.

De aceeasi parere este si Dan Petre, care adauga faptul ca astfel de numiri arata ca Romania are un statut international. In plus acesta face referire la "vocile pietei", care spun ca Mihai Tanasescu ar fi fost "over-qualified" pentru acest post la FMI.

Ionel Blanculescu vine in completarea celor doi, afirmand ca reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a fost unul din cei mai buni ministri de Finante din Europa.

Am petrecut sute de ore de munca impreuna. Plecarea lui Mihai Tanasescu la BEI Reprezinta o recunoastere individuala a omului, a profesionistului, care de-a lungul timpului a fost facuta de Banca Mondiala, apoi de Guvernul Romaniei, de FMI si iata acum de BEI. Este o recunoastere multipla, ceea ce demonstreaza valoarea individuala.

Pe asemenea pozitii nu poti ajunge decat dupa o foarte exigenta verificare atat din punct de vedere profesional cat si moral. Pe de alta parte, reprezinta o recunoastere si pentru Romania", a mai adaugat consultantul. Acesta atrage atentia asupra faptului ca odata ajuns la BEI, Mihai Tanasescu nu mai este romanul Mihai Tanasescu ci vicepresedintele BEI, de aceea nimeni nu ar trebui sa-si imagineze ca acesta ar putea plasa Romania intr-o pozitie preferentiala.

De aceeasi parere este si Dan Petre care precizeaza ca orice functionar international trebuie sa urmareasca interesele institutiei si nu ale tarii care l-a trimis in strainatate.

"Nu directionezi tu mai multe fonduri fiindca te-a trimis tara. Acesta e comportamentul normal pentru orice institutie internationala si pentru orice personaj care devine inalt functionar international. E o onoare pentru tara ta, dar asta nu inseamna ca faci un trafic de influenta pentru propria tara. Eu cred ca daca in Romania vor fi proiecte interesante pentru BEI, finantarea se gaseste", a mai adaugat acesta.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, va fi numit vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), pentru un mandat de sase ani.

Pentru tara noastra, numirea unui roman la conducerea celei mai mari banci nesuverane - Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este o premiera absoluta. Mihai Tanasescu va fi numit in locul grecului Plutarchos Sakellaris, au declarat pentru Mediafax surse din mediul financiar.

Ca si vicepresedinte BEI, Tanasescu va coordona activitatea bancii in Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) si Africa de Sud. BEI are opt vicepresedinti. Deocamdata, oficialii romani, inclusiv Mihai Tanasescu, au refuzat sa discute pe acest subiect.

Ce este Banca Europeana pentru Investitii

BEI este o institutie europeana creata in 1958, prin Tratatul de la Roma. Actionarii institutiei sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. In afara finantarii proiectelor din statele UE, BEI activeaza si in Africa, Asia si Rusia, acoperind in total peste 150 de tari.

Institutia este cea mai mare banca internationala nesuverana atat din punct de vedere al finantarilor acordate, cat si al emisiunilor pe pietele de capital.

#Mihai Tanasescu vicepresedinte BEI, #mihai tanasescu fmi, #Lucian Croitoru FMI, #reprezentant Romania FMI , #FMI