MAREEA ROSIE: China este cu un picior in Europa - interviu Mihai Tanasescu

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 12:22
4614 citiri
MAREEA ROSIE: China este cu un picior in Europa - interviu Mihai Tanasescu

China a inceput sa cumpere datorii suverane si proprietati in toata lumea, dar cu precadere in Europa. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, vede in strategia chineza atat o incercare de a ajuta economiile in dificultate, cat si o oportunitate de impunere a unui tip de comportament in aceste tari. "China isi pune un picior in Europa", declara Tanasescu in interviul pentru Bloombiz.ro. 

Cum arata reteta de succes a Chinei, pentru ca este castigatoarea detasata din aceasta criza?

China a avut in ultimii 25-30 de ani o ascensiune puternica in economia globala.

Pe timp de criza, China a avut politici prociclice, care au ajutat-o sa aiba cresteri economice foarte mari.

Este momentul ca in acesti ani China sa-si gaseasca o politica de iesire din aceasta stimulare fiscala pe care a avut-o in perioada trecuta, in asa fel incat sa-si reorienteze economia catre un consum privat mult mai puternic.

Pe termen mediu-lung, consumul privat devine principalul element de crestere economica, mai putin exportul.

In momentul de fata China este o tara care consuma putin, exporta foarte mult si de aceea cresterea economica este mare.

Pe termen mediu si lung trebuie sa-si rebalanseze cresterea in asa fel incat sa fie sustenabila.

Din Europa, Germania are succes fiindca consuma foarte putin, exporta foarte mult si astfel a avut o crestere foarte mare.

Pe termen lung nu este reteta ideala. Consumul privat trebuie sa devina principalul motor de crestere economica.

De ce recesiunea nu a dat inapoi pana acum dupa injectiile monetare si stimulentele fiscale aplicate in marile economii?

Exista un cumul de factori la nivel mondial.

E vorba de vulnerabilitatea sistemului bancar care nu este refacut.

Sa nu uitam ca acest proces de globalizare a determinat ca “gripa” din SUA sa faca o contagiune puternica in toate celelalte continente.

Pasii care au fost facuti pana in prezent pentru insanatosirea sistemului bancar sunt insuficienti.

Sistemul bancar este inca in convalescenta, are nevoie de reglementari mai bune si de un alt tip de comportament pe piata.

Al doilea risc il reprezinta criza datoriilor din zona euro periferica. Aceasta inflamatie care a avut loc in Europa poate constitui un risc la nivel global.

Al treilea element este legat de incetinirea cresterii economice in China, SUA, Germania., lucrurile acestea conducand la o reticenta a pietelor in “a merge” cu o viteza mai mare.

Aceste riscuri fac sa persiste criza.

China vrea sa cumpere cat mai multe datorii suverane si proprietati in toata lumea. Care este strategia din spatele acestor achizitii?

Este o strategie de a cumpara intr-un moment dificil.

In primul rand este vorba de a ajuta anumite economii care se afla in dificultate, dar nu in ultimul rand de o impunere a unui tip de comportament in aceste tari.

China isi pune un picior in Europa.

Europa a mai trecut prin crize, insa ramane un continent solid, bine ancorat, cu competitivitate mare, cu o forta de munca bine educata.

FMI a anuntat ca din 2015-2016, China va fi  numarul 1 in lume dupa nivelul PIB calculat in acceptiunea paritatii puterilor de cumparare…

Viteza cu care China se dezvolta face ca intr-o anumita perioada de timp sa devina lider mondial.

Dar sa nu uitam ca in China sunt multe discrepante intre zona estica si cea central-vestica.

China face niste eforturi foarte mari pentru a echilibra aceste diferente.

In deceniile care urmeaza, daca aceasta viteza de dezvoltare va continua, China va fi un jucator foarte important alaturi de SUA.

O crestere accelerata inseamna de cele mai multe ori o incalzire a economiei si se termina cu spargerea balonului speculativ pe diferite piete…

China a luat masuri puternice vizavi de aceste tendinte de balon speculativ pe piata imobiliara, dar si pe diverse alte segmente care pot deveni fierbinti si pot provoca dezechilibre.

China are o politica proactiva. Atunci cand observa ca apar anumite derapaje , imediat intervine si ia masuri.

Politica ei este una de expansiune dar si una de monitorizare atenta a dezvoltarilor, a modului in care piata percepe aceste dezvoltari.

Politicile ei proactive o fac sa fie credibila si sa atraga foarte multe investitii straine.

Tinand cont de traiectoria ei de dezvoltare e limpede ca se indreapta catre statutul de lider mondial.

China va fi foarte importanta prin rolul ei global, pe care si-l joaca foarte bine si in G20.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#china, #china datorii suverane, #criza, #fmi, #mihai tanasescu , #stiri Mihai Tanasescu