Tanasescu: rectificarea poate fi evitata

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 17:59
939 citiri
Tanasescu: rectificarea poate fi evitata

Guvernul poate evita o eventuala rectificare bugetara pentru a se incadra in tintele de deficit convenite cu FMI prin reducerea cheltuielilor in executia bugetara din acest an, insa orice modificare trebuie discutata in prealabil cu CE si FMI, a declarat pentru NewsIn Mihai Tanasescu.

"Nu sunt la curent cu o posibila rectificare bugetara in luna aprilie, insa orice modificare adusa de guvernul roman trebuie mai intai sa fie discutata cu reprezentantii Comisiei Europene si cu cei ai Fondului Monetar International. In cazul in care veniturile sunt mai mici decat cele prognozate, trebuie reduse cheltuielile pentru atingerea tintei de deficit", a precizat reprezentantul Romaniei la FMI.

Tanasescu nu crede ca este posibila o rectificare bugetara in aprilie, in conditiile in care se asteapta ca Parlamentul sa adopte pana la sfarsitul lunii martie Legea responsabilitatii fiscale, insa Romania se poate incadra in tintele de deficit "prin reducerea cheltuielilor in cadrul executiei bugetare in curs".

"Din discutiile avute cu cei din Finante, ei spun ca este posibila o crestere a veniturilor in luna martie. Daca veniturile pe primul trimestru sunt mai mici decat cele prognozate, cheltuielile trebuie sa scada pentru incadrarea in tinta de deficit", a explicat Tanasescu.

In practica, cheltuielile bugetare pot fi reduse cel mai usor prin diminuarea sumelor alocate investitiilor pe fiecare minister sau prin reducerea fondurilor alocate achizitionarii de bunuri si servicii.

Reprezentanti guvernamentali au declarat miercuri pentru NewsIn ca Executivul ar putea realiza prima rectificare bugetara din acest an in aprilie, cand delegatia FMI vine la Bucuresti pentru a analiza daca Romania s-a incadrat in tintele convenite cu organismele internationale.

"Ministerul Finantelor analizeaza in acest moment incadrarea Romaniei in tintele convenite cu organismele internationale, iar in functie de nivelul veniturilor incasate in primele doua luni vom decide, la sfarsitul lunii (martie, n.r.), daca vom face o rectificare bugetara in luna aprilie", au precizat sursele citate.

Acestia au explicat ca Guvernul poate face o rectificarea bugetara in luna aprilie, "intrucat nu a intrat in vigoare Legea responsabilitatii fiscale ce interzice executivului sa intervina in bugetele institutiilor in prima parte a anului".

#tanasescu, #rectificare, #bugetara , #stiri Mihai Tanasescu