Tanasescu: Romania a indeplinit tintele fiscale pentru 9 luni

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 20:56
1015 citiri
Tanasescu: Romania a indeplinit tintele fiscale pentru 9 luni

Romania a indeplinit principalele tinte fiscale stabilite pentru primele noua luni, iar delegatia FMI, care vine la Bucuresti in octombrie pentru o noua evaluare a acordului, va analiza si impactul retrimiterii legii pensiilor in Parlament, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, informeaza Mediafax.

"Pentru discutia din 24 septembrie, aceasta actiune prioritara a fost indeplinita. La acel moment, legea fusese aprobata de Parlament si noi am raportat board-ului ca este indeplinita.

Reintoarcerea in Parlament nu inseamna neaparat ca se va crea o problema, dar problema majora cred, in discutiile care vor urma, este daca se va aproba de Parlament modificata fata de cum a fost aprobata initial.

Atunci probabil ca trebuie sa vedem care sunt efectele fiscale si sa vedem daca este nevoie de compensari pe aceasta linie. Toata aceasta analiza se va face la Bucuresti", a declarat, la Washington, agentiei MEDIAFAX, Mihai Tanasescu.

El a amintit ca, mai devreme sau mai tarziu, Romania va trebui sa respecte pragurile stabilite de Uniunea Europeana privind varsta de pensionare, care este egala pentru barbati si femei, la 65 de ani.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitand stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Basescu a mentionat ca legea a venit la promulgare dupa ce a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si a fost semnata de ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului.

Referitor la tintele fiscale, oficialul Romaniei la FMI a precizat ca, desi datele nu sunt finale, Romania s-a incadrat in tinta de deficit bugetar stabilita cu institutia financiara internationala pentru primele noua luni, iar statul a platit arieratele catre sanatate, de doua miliarde de lei.

Potrivit variantei finale a scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu FMI, Romania trebuie sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar de 34,65 miliarde de lei (echivalentul a 6,8% din PIB.

Desi estimarea privind deficitul bugetar de la finele anului a ramas nemodificata, Guvernul a majorat nivelul deficitului bugetar estimat pentru finele lunii septembrie, cu 2,5 miliarde de lei, de la 25,7 miliarde de lei la 28,2 miliarde de lei.

Autoritatile romane vizeaza reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si la sub 3% din PIB in 2012. 

#mihai tanasescu, #fmi, #evaluare, #legea pensiilor , #stiri Mihai Tanasescu