Tanasescu: Romania poate acoperi gaura din buget, dar va plati scump

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 09:13
1186 citiri
Tanasescu: Romania poate acoperi gaura din buget, dar va plati scump

"Nu stiu daca sa ma declar dezamagit de mediul politic, e mai degraba o parere de rau ca nu am putut pune pe tapet un buget, este pacat pentru toata munca depusa", declara Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Pana la sfarsitul acestui an, fiecare bugetar isi va lua un concediu fara plata de cel mult opt zile, adica patru zile in noiembrie si patru zile in decembrie, si nu zece zile, cat prevede legea de reorganizare a unor institutii si autoritati publice. In consecinta, si economiile pe care le va face statul prin aceasta masura vor fi mai mici fata de calculele initiale, respectiv 80% din cele 1,6 miliarde de lei, adica 1,28 miliarde de lei, a anuntat luni Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor si Muncii.

Tanasescu crede ca atragerea banilor de pe piata interna, indiferent ca este vorba despre lei sau valuta, nu va fi o problema, chiar si in conditiile unui asemenea necesar de finantare.

"Piata este destul de fluida la ora actuala, s-a vazut recent, cand Finantele au reusit sa atraga aproape 800 de milioane de euro, dublu fata de cat si-au propus. Costurile vor fi insa mai ridicate si se vor traduce in cheltuieli mai mari cu dobanzile pe care statul le va face in anii urmatori, in detrimentul investitiilor, de exemplu (...) Dar trebuie sa asiguram finantarea deficitului bugetar care sigur va fi depasit", a declarat Mihai Tanasescu. 

 

#bani, #cheltuieli, #costuri, #dobanzi, #imprumut, #tanasescu , #stiri Mihai Tanasescu