Tanasescu: Salariile managerilor privati, acordate dupa conditii stricte

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 15:20
1931 citiri
Tanasescu: Salariile managerilor privati, acordate dupa conditii stricte

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca cel mai important lucru este ca salariile managerilor privati la companiile de stat, indiferent de nivelul lor, sa fie pe merit, respectiv sa fie acordate doar dupa indeplinirea unor conditii foarte stricte, anunta Mediafax.

"In scrisoarea de intentie trimisa de Guvern catre FMI se precizeaza foarte clar ca Executivul s-a angajat sa ofere remuneratii conforme cu realitatea de pe piata libera. Daca le vei compara cu ceea ce exista in momentul de fata, desigur, distanta va fi mare si ar putea aparea probleme legate de opinia publica", a declarat pentru Gandul fostul ministru al Finantelor.

El a adaugat ca rolul Guvernului, al intregului mediu politic, al administratiei, este foarte important.

"Trebuie explicat de ce este necesar acest lucru, respectiv restructurarea companiilor de stat, dar, in acelasi timp, trebuie impuse si niste criterii foarte stricte si clare managementului. Trebuie aratat ce face al management pentru a-si merita acei bani", a mai spus Tanasescu.

Potrivit unui proiect prezentat vineri in exclusivitate de MEDIAFAX, managerii privati care vor fi numiti la companiile de stat ar putea castiga lunar sume care ajung pana la 75.000 de euro brut, la care se vor adauga milioane de euro anual in cazul unor societati cu profit ridicat, daca sunt indeplinite criteriile de performanta din contract.

Suma incasata de managerul privat din profitul net ar putea depasi insa doua milioane euro si ar ajunge chiar la patru milioane euro in cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica.

Proiectul este asumat, printre altii, de ministrul Economiei Ion Ariton si ministrul Transporturilor Anca Boagiu, in subordinea carora se afla principalele companii vizate pentru management privat. Managerul privat va avea inclusiv drept de angajare si concediere a personalului, precum si de negociere a contractului de munca.

Indemnizatia lunara a managerului va fi stabilita prin negociere, pornind de la salariul de baza mediu brut din companie pe ultima luna inmultit cu un coeficient calculat in raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii managerului privat si cu numarul mediu de salariati la data angajarii acestuia, conform documentului.

Managerul ar urma sa primeasca si o cota de participare la profitul net al companiei, cu conditia ca acest profit sa fie mai mare decat cel inregistrat in exercitiul financiar precedent si cel putin egal cu cea prevazuta in criteriul de performanta, fara sa poata depasi insa 3,2% din valoarea absoluta a profitului net chiar daca din formula de calcul rezulta o valoare mai mare.

Suma cuvenita managerului din profit va fi platita impreuna cu dividendele pentru actionari.

Pentru a incasa aceste plati, managerul va trebui sa asigure, ca si criterii de performanta, o rata a lichiditatii generale a companiei de peste 1,5 si o rata a lichiditatii partiale (intermediare) de peste 0,5, precum si sa limiteze ponderea cheltuielilor cu personalul in valoarea adaugata la sub 80%, nivel considerat drept "limita de alarma".

Alte criterii de performanta care vor sta la baza incheierii contractului de management privat vor fi rata profitului net, rata rentabilitatii economice, productivitatea muncii in preturi curente si comparabile, perioada de recuperare a creantelor si de rambursare a datoriilor, rotatia stocurilor.

Pentru companii mari consumatoare de energie vor putea fi introdusi optional indicatori privind reducerea consumurilor de energie electrica sau combustibil conventional.

Obiectivele managerului stipulate in contract vor fi cresterea profitului sau diminuarea pierderilor, dupa caz, reducerea creantelor si a nivelului datoriilor, derularea procesului de restructurare, imbunatatirea pozitiei companiei pe piata interna si externa (prin indicatori legati de balanta de import-export, cota de piata, volumul desfacerilor) si pregatirea companiei pentru privatizare (clarificarea situatiei patrimoniale, atragerea de investitori).

Daca societatea inregistreaza pierderi, coeficientul de calcul al indemnizatiei lunare va fi diminuat cu pana la 30%, iar daca sunt acumulate datorii catre furnizori, banci sau buget, coeficientul va fi redus cu pana la 20%.

In cazul in care situatia economico-financiara se mentine negativa, cu pierderi si datorii, pe o perioada mai mare de maximum doua raportari semestriale, adunarea generala a actionarilor sau ministerul de resort va lua in discutie oportunitatea revocarii managerului privat.

#mihai tanasescu fmi, #salarii manageri, #restructurare companii stat, #companie, #manager , #stiri Mihai Tanasescu