Videanu se asteapta la un deficit bugetar de 7% din PIB

Marti, 21 Iulie 2009, ora 12:50
1331 citiri
Videanu se asteapta la un deficit bugetar de 7% din PIB

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni seara ca se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la aproximativ 7% din produsul intern brut (PIB) pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%, informeaza NewsIn.

"Deficitul (bugetar) pentru 2009 cred ca va fi in jur de 7% (din PIB). Contractia economica cred ca va fi in jur de 6%, (sau) sub 6%, pentru ca vine agricultura in partea a doua a anului, care, din previziunile care sunt, va avea o pondere bunicica", a spus Videanu.

Estimarea Ministrului Economiei este usor mai optimista decat cea prezentata saptamana trecuta de Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care declara, in 15 iulie, ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Guvernul lua in calcul, dupa rectificarea bugetara din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB si o contractie economica de 4% in acest an.

In aceste conditii, Ministrul Economiei a spus ca este "obligatoriu" ca tintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar International (FMI) sa fie renegociate.

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Potrivit ministrului finantelor, tinta de la jumatatea anului a fost indeplinita, in conditiile in care, dupa primele evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Intr-o interventie telefonica la un post de televiziune, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a mentionat ca sunt sanse de modificare a tintelor stabilite cu Fondul.

"Vor exista clar sanse de redefinire a tintelor. Ele trebuie rediscutate in noile circumstante", a spus Tanasescu. Guvernul a dat de inteles, la inceputul acestei luni, ca va incerca sa renegocieze tintele stabilite cu FMI, sustinand ca este nevoie de mai multi bani pentru investitii in agricultura.

 

#videanu, # deficit, # contractie, # pib, # agricultura, # investitii , #stiri Mihai Tanasescu