Mai este sau nu somajul o problema pentru Romania?

Luni, 20 Iulie 2009, ora 01:20
2315 citiri
Mai este sau nu somajul o problema pentru Romania?

Desi ne-am adancit in criza, estimarile privind rata somajului in Romania nu mai sunt nici pe departe atat de sumbre pe cat erau la inceputul anului, cand inca se credea ca economia va fi pe plus in 2009.

Cu o rata a somajului BIM de aproximativ 7,5% (6,0% dupa metoda de calcul a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca) la sfarsitul lunii iunie si o dinamica lunara extrem de scazuta, Romania se claseaza pe una dintre ultimele pozitii in Uniunea Europeana la acest capitol. Este acesta insa un motiv care sa ne linisteasca?

Datele oficiale indicau la sfarsitul primului semestru existenta unui numarul total de aproximativ 550.000 de someri inregistrati. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica faptul ca pana la finele anului numarul somerilor inregistrati va urca pana la 620.000, adica cu inca 11-12.000 de persoane lunar.

"In privinta somajului suntem inca in prognoza lunara, iar perspectiva de a depasi 600.000 de someri inregistrati pana la sfarsitul anului este minima", a declarat pentru Ziare.com Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.

Estimarea este mai mult decat optimista, in conditiile in care, potrivit datelor oficiale, numai in primele sase luni ale anului si-au pierdut locul de munca un numar de peste 145.000 de persoane, ceea ce inseamna o medie de aproximativ 25.000 de persoane lunar.

Practic, din iunie 2008 si pana in februarie 2009 s-au pierdut toate locurile de munca create in primul an si jumatate dupa integrarea in Uniunea Europeana.

Aceste cifre s-au inregistrat pe fondul unor cresteri foarte putin spectaculoase a falimentelor in randul agentilor economici, dupa cum sustin specialistii. Astfel, numarul radierilor de firme din primele cinci luni ale anului a fost de doar 21.000, cu 23% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Incetinirea ratei de crestere a somajului in urmatoarele sase luni este pusa de CNP pe seama redresarii economiei nationale in perioada urmatoare, care va conduce la inchiderea unui numar tot mai mic de societati comerciale si la relansarea exporturilor incepand cu trimestrul al IV-lea.

"Nu cred ca in semestrul al II-lea vom avea mult mai multe firme care sa dea faliment. Eu am incredere in sectorul privat. Firmele serioase au stiut sa-si recalibreze afacerea astfel incat sa treaca mai usor peste dificultatile din acest moment. Sunt elemente care sa ne dea incredere ca falimentul sau inchiderea de societati nu va fi un fenomen de amploare in Romania", ne-a mai declarat presedintele CNP.

Daca se adauga si persoanele fara ocupatie care isi cauta un loc de munca, dar nu apeleaza la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca, adica somerii neinregistrati, numarul total al somerilor urmeaza sa se apropie de 800.000 in decembrie, potrivit prognozei CNP de la sfarsitul lui aprilie, estimare pe care Ion Ghizdeanu a sustinut-o in direct si la Televiziunea Ziare.com.

Un milion de someri sau mai mult?


Mult mai pesimist s-a aratat Mircea Cosea, directorul general, cu rang de secretar de stat, al Institutului National de Administratie. Acesta intrevede pentru acest an un somaj total de peste un milion de persoane.

Potrivit acestuia, randurile somerilor sunt ingrosate foarte mult de numerosii absolventi care nu isi mai gasesc un loc de munca. Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mircea Cosea a atras atentia ca piata muncii din Romania nu se reorienteaza in functie de cerintele momentului si ca multe meserii, care ar fi ajutat la reducerea numarului de someri, au disparut.

"La aceasta data numarul de someri (n.a. inregistrati si neinregistrati) se ridica undeva la 900.000. Cred ca la sfarsitul anului Romania va inregistrat un milion, un milion o suta de mii de someri", a precizat directorul general INA.

Potrivit acestuia, migratia fortei de munca din Romania spre celelalte piete comunitare nu mai reprezinta in prezent o alternativa pentru romani si nici nu va mai fi pana la mijlocul anului 2012.

Problema nu este atat ca pietele occidentale nu vor mai putea absorbi forta de munca din Romania, ci ca o buna parte din conationalii nostri vor fi nevoiti sa se intoarca in tara dupa ce si-au pierdut locurile de munca pe care le aveau in Spania (18,7% somaj in mai), Franta (9,3%), Germania (7,7%) sau Italia (7,4%).

Se estimeaza ca peste 500.000 de romani se vor intoarce in tara dupa ce au ramas someri in tari precum Spania, Italia sau Marea Britanie, ceea ce ar putea urca numarul real al persoanelor fara un loc de munca din Romania la peste 1,2 milioane, potrivit reprezentantilor patronatelor si sindicatelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj, #romania, #problema , #stiri Mircea Cosea