Rosia Montana: avantaje pentru economie sau pentru politicieni?

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 16:50
2630 citiri
Rosia Montana: avantaje pentru economie sau pentru politicieni?

In timp ce presedintele Traian Basescu si reprezentantii Guvernului vad in proiectul Rosia Montana un ajutor pentru iesirea din criza economica a Romaniei, avantajele acestei exploatari, pentru economia romaneasca, sunt departe de a fi clare, potrivit analistilor. 

Cele 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint care sunt in zona Rosia Montana ar trebui folosite pentru ridicarea rezervei Bancii Nationale a Romaniei la 200 de tone de aur, de la 103, in prezent, a declarat Traian Basescu, precizand ca statul va avea o redeventa de 4 la suta, prin urma 12 tone.

Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca avantajele economice sunt pur teoretice, neexistand motive intemeiate sa credem ca vor fi puse in aplicare.

"Pentru Romania, avantajele sunt teoretice, si anume posibilitatea de a mari rezerva de aur si de alte minerale importante ale Bancii Nationale. Doar teoretic. Dar, in mod practic, eu nu am niciun element ca sa conchid ca aceasta teorie va fi si aplicata.

In primul rand, asistam la o distrugere a mediului inconjurator, ceea ce, pe Romania, in viitor, o va costa foarte mult pentru reintegrarea acestei regiuni in mediul ambiant. Vor fi mari cheltuieli de neutralizare a cianurilor", a precizat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

In plus, partea pe care statul roman o va obtine din aceasta exploatare este nesemnificativa, a adaugat acesta.

Nu in ultimul rand, un factor de ingrijorare este si ca nu exista transparenta in privinta contractelor, a redeventelor si a politicii de continuare a acestui contract, pe o perioada mai lunga sau mai scurta, precum si consecintele pe care le va avea in contextul reorganizarii teritoriale a tarii.

"Cele opt regiuni vor avea alt sistem de organizare, care nu stiu cum se va plia pe ceea ce se face acolo", a spus Cosea.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#rosia montana, #aur rosia montana, #criza economica , #stiri Mircea Cosea