Un nou soc pentru Romania? "Trecerea la euro va scumpi totul cu 40-50%"

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 10:39
4251 citiri
Un nou soc pentru Romania? "Trecerea la euro va scumpi totul cu 40-50%"

Subiectul trecerii Romaniei la euro este departe de a se fi lamurit. Unele analize venite de la institutii externe, dintre care cea mai notabila este cea a BNP Paribas, dau ca data posibila anul 2024. Alti analisti vad posibila o intarziere de 1-2 ani de la termenul anuntat. 

"Intrarea in zona euro nu poate fi amanata la nesfarsit", spune Mircea Cosea.

Economistul mai afirma ca nu poate vedea, la aceasta data, daca e sa luam in calcul situatia economica a tarii, o estimare clara a intrarii Romaniei in zona euro.

"Trebuie indeplinite criteriile de aderare. In urma cu trei ani de zile, eram in curs de indeplinire, odata cu venirea crizei si cu ce s-a intamplat in Romania in ultimii doi ani, lucrurile s-au depreciat", adauga acesta.

Despre importanta pregatirii noastre aminteste si Dan Pascariu, recent reconfirmat in pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.

Insa mai exista un aspect important: vointa politica. "Daca autoritatile politice impreuna cu cele monetare ajung la concluzia ca este prea devreme, atunci asa este", spune Pascariu.

Amestecul politicului in economie starneste o reactie de protest subit in discursul lui Vladimir Cohn.

Acesta a declarat, intr-un interviu Bloombiz.ro, ca atat timp cat clasa politica se implica in deciziile economice, mediul romanesc de business nu se va schimba. Sau cel putin, nu in bine.

Cohn se declara un sustinator al amanarii intrarii in zona euro, timp in care putem sa ne pregatim mai bine si sa aducem mai multi investitori straini.

In afara de criteriile obligatorii, Romania ar trebui sa apeleze si la o schimbare de structura.

"Avem nevoie sa reducem dependenta, pe care o avem intr-o masura de peste 70%,  de importuri si exporturi fata de Uniunea Europeana", spune Cosea.

Motivul este unul de logica monetara: aceasta axare pe importuri si exporturi cu UE ne poate aduce mari dezavantaje, odata cu trecerea la euro.

Primul dintre ele ar fi urcarea rapida a preturilor.

Omul de afaceri Vladimir Cohn considera ca trecerea la euro va scumpi "totul, de la salarii la costuri" cu 40-50%, intr-o perioada foarte scurta. "Asa cum s-a intamplat si in Europe de Vest", argumenteaza acesta.

Un al doilea efect al aderarii la zona euro ar fi pierderea avantajului pe care il avem la curs. "Noi putem sa ne sprijinim exporturile prin manevrarea cursului, dar trecerea la euro ne va lua aceasta posibilitate", potrivit lui Cosea.

Citeste si Adoptarea euro, cadoul lui Isarescu inainte de "pensionare"

Solutia la aceasta problema ar presupune, in viziunea profesorului de economie, imbunatatirea structurii de export a Romaniei, pentru a recupera manevrabalitatea si a contrabalansa pierderea avantajului la curs.

Pentru a ne usura aceasta tranzitie, am putea trage pentru un curs de schimb de echilibru la momentul intrarii in zona euro.

"Un curs de schimb de echilibru n-ar pune un pericol echilibrele interne, respectiv felul in care se face comertul interior si exterior si felul in care s-ar simti cetatenii tarii amenintati, in raport cu importurile sau cu exporturile", explica Dan Pascariu.

Teoretic, toate tarile care au trecut la euro au respectat stabilirea unui curs de echilibru, la momentul trecerii, insa numai teoretic.

"In practica, nu l-au respectat, folosindu-se de jocuri politice monetare", adauga Mircea Cosea.

Verdictul acestuia este fara echivoc: trecerea la euro va fi inca un soc greu de suportat pentru multe activitati economice din Romania.

Pentru a-l putea anihila, cel putin partial, trebuie sa ne punem din nou pe treaba.

"Dupa ce am intrat in UE, am cam ridicat piciorul de pe acceleratie, in ceea ce priveste reformele", afirma Pascariu.

Si totusi, situatia ar putea sa nu fie chiar atat de neagra precum o vad analistii din afara.

BNP Paribas vorbesc despre acceptarea Romaniei in zona euro in jurul anului 2024.

Mircea Cosea si-a pierdut increderea in analizele strainilor, care merg pe scheme fixe si pe informatii trunchiate.

"Ei cunosc in mica masura realitatile romanesti, ca toti partenerii nostri printre care includ si FMI".

De altfel, daca ne uitam la cei care au intrat anul trecut sau acum doi ani, nu exista diferente foarte mari intre situatiile tarilor respective si cea a Romaniei, il completeaza Dan Pascariu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#euro, #curs valutar, #trecerea romaniei la euro, #adoptare euro, #zona euro, #mircea cosea, #dan pascariu , #stiri Mircea Cosea