Mircea Geoana, despre noul context macroeconomic: Romania trebuie sa faca fata, dar si sa profite

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 16:25
3284 citiri
Mircea Geoana, despre noul context macroeconomic: Romania trebuie sa faca fata, dar si sa profite

Islamizarea Europei este poate o teama dusa la extrem de populatia Romaniei si nu numai, insa migratia populatiei din Siria in urma conflictului armat este o realitate cu care Europa trebuie sa se confrunte corect, daca doreste sa ramana o putere gobala.

In plus, chiar daca criza refugiatilor este printre cele mai mediatizate, crizele care ne ameninta nu se opresc aici.

Senatorul Mircea Geoana, presedinte al Institutului Aspen Romania si fondator al Bucharest Forum, eveniment aflat in 2015 la cea de-a patra editie, explica pentru Business24 cateva dintre principalele teme dezbatute pe plan geopolitic si economic, dar si motivele pentru care el anticipeaza ca vor mai urma "15 ani de instabilitate la nivel mondial pana cand se va instaura o noua ordine mondiala".

"Criza refugiatilor este doar un aspect al schimbarilor mondiale ce se prefigureaza. La fel, agresivitatea Rusiei pe plan extern, fata de Ucraina, Moldova si vecinii sai sau evolutia sinuoasa a economiei chineze sunt tot atatea fatete ale acestei reasezari mondiale.

Ca avanpost al Occidentului intr-o zona unde competitia geopolitica se va intensifica, Romania trebuie sa fie pregatita sa faca fata, dar sa si profite de acest nou context", sustine Mircea Geoana, intr-un interviu acordat Business24.

Bucharest Forum 2015 are loc intr-un moment foarte dificil pentru regiune si nu numai: criza refugiatilor, cea din Ucraina, razboiul din Siria sunt doar cateva dintre problemele mari ale lumii in acest moment. Care credeti ca vor fi punctele fierbinti ale discutiilor din cadrul acestui eveniment?

Perceptia de risc de securitate difera de la o zona la alta a Europei. Din Sahel pana in Orientul Mijlociu si pana in Caucaz si Asia Centrala, un vast arc de instabilitate inconjoara intreaga periferie sudica si estica a Europei.

Contextul european si global de securitate se schimba in mod dramatic, iar ordinea de securitate de dupa Razboiul Rece a incetat sa mai existe.

Bucharest Forum de anul acesta vine in contextul in care la nivel european este discutata o noua politica de vecinatate europeana, menita sa stabilizeze zonele limitrofe, inclusiv in stoparea la sursa a exodului de refugiati catre Europa.

Revigorarea dimensiunii de Aparare si Securitate Comune Europene, cu scopul crearii unei adevarate Uniuni de Aparare la nivelul UE, in deplina complementaritate cu dimensiunea de securitate transatlantica in NATO, si a unei relatii de alianta si parteneriat cu SUA este una din temele majore de anul acesta.

Bineinteles, nu vor lipsi subiecte legate de drumul Ucrainei, Georgiei sau Moldovei catre UE sau cum poate deveni Romania poarta de comert si investitii a Europei.

Ce inseamna pentru Romania faptul ca este gazda unui asemenea eveniment, cu asemenea speakeri invitati la dezbatere?

Cand am inceput acest proiect, acum patru ani, ne-am dat seama ca Romania nu poate lipsi dintr-o discutie globala complexa, indiferent de numele celor care ocupa pozitii importante in statul roman.

Bucharest Forum a devenit in acesti 4 ani o platforma independenta si profesionista in care invitati din tara si din strainatate, fie ca vorbim de UE, SUA sau Asia, pot analiza evenimentele geostrategice si economice care ne afecteaza direct sau indirect.

In contextul crizei refugiatilor, cum apreciati pozitionarea oficiala a Romaniei, dar si curentul de opinie care se manifesta mai ales pe retelele de socializare si care vorbeste despre islamizarea Europei si a Romaniei?

De-a lungul istoriei, au existat multe momente in care mase mari au migrat dintr-o regiune a globului in alta.

Intrebarea la care nu s-a gasit inca un raspuns, dar la care trebuie sa reflectam cu totii, este daca acest fenomen este reversibil sau nu. Iar daca este ireversibil, cum reusim sa-i integram pe cei veniti in marele proiect european.

Nu stiu daca se poate vorbi astazi de o islamizare a Europei, dar este cu siguranta o provocare cu care Uniunea Europeana se confrunta si la care, pana astazi, nu a gasit un raspuns convingator.

Impunerea cotelor obligatorii a fost un exces de putere al marilor state UE. Pentru a evita o situatie de singularizare, ar fi trebuit poate sa avem o coordonare de pozitii mai stransa cu Polonia, care a anticipat mai bine evolutia dezbaterii.

Nu cred ca pozitionarea noastra in acelasi grup cu Ungaria ne-a facut bine.

Este important ca pozitia Romaniei si procuparile noastre sa ajunga nefiltrate catre decidentii europeni, pentru a evita senzatia de lipsa de solidaritate cu o problema europeana acuta.

Care credeti ca este solutia pentru a pune capat crizei refugiatilor?

Un fenomen complex ca acesta nu are o singura solutie. Deoarece cauzele care au condus la aceasta situatie sunt multiple.

Nu putem insa sa nu vedem faptul ca, pe langa instabilitate si conflict armat, lipsa de oportunitati in tarile lor este unul din factorii ce i-au determinat pe multi dintre ei sa plece in cautarea unui trai mai bun in Europa. Si poate ca aici ar trebui sa ne concentram mai mult.

O alta criza foarte aproape de noi este cea din Ucraina. Poate Romania sa faca mai mult pentru Ucraina? Atat din punct de vedere economic, dar si ca eforturi diplomatice si, de ce nu, la capitolul cooperare militara. In afara liniilor trasate de NATO, vecinatatea cu Ucraina nu ar fi trebuit sa determine reactii si actiuni mai ferme ale Bucurestiului?

Din nefericire, Bucurestiul are o problema strategica de a se pozitiona ca un actor influent in regiune, fie ca vorbim de Ucraina, Moldova sau Balcani. Problemele interne cu care ne confruntam ne influenteaza si modul in care ne comportam in relatie cu evenimentele ce au loc in regiune.

Interesul de a incuraja un parcurs europen al Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei, trebuie insotit de un efort substantial de sprijin din partea UE pentru aceste tari, inclusiv in zona energetica, alaturi de incurajarea unei actiuni perseverente de buna guvernare, lupta impotriva coruptiei si "dezoligarhizarea" economiilor acestor tari.

Va reusi sa faca fata tuturor acestor provocari o Europa care in clipa de fata se arata a fi dezbinata? Cine profita de toata aceasta situatie?

Cred ca Europa va fi capabila sa traga concluziile corecte din situatiile complexe cu care se confrunta astazi. Cel mai ingrijorator este faptul ca Europa in sine se confrunta cu cateva provocari legate de dezvoltarea inegala a statelor membre.

Trebuie sa avem grija ca episoade precum cel de la Consiliul JAI in care s-a impus un vot sa nu se mai repete. Daca UE isi doreste sa ramana o putere globala, atunci este nevoie de consens si solidaritate in interior.

Nu cred ca putem vorbi de un castigator si, din pacate, anticipez semnele a peste 15 ani de instabilitate la nivel mondial pana cand se va instaura o noua ordine mondiala.

Ce evolutii asteptati pe scena geopolitica si economica a lumii, in 2016? La ce ar trebui sa fim atenti?

Criza refugiatilor este doar un aspect al schimbarilor mondiale ce se prefigureaza. La fel, agresivitatea Rusiei pe plan extern, fata de Ucraina, Moldova si vecinii sai sau evolutia sinuoasa a economiei chineze sunt tot atatea fatete ale acestei reasezari mondiale.

Ca avanpost al Occidentului intr-o zona unde competitia geopolitica se va intensifica, Romania trebuie sa fie pregatita sa faca fata, dar sa si profite de acest nou context.

In primul rand, sa-si intareasca institutiile, capacitatea de guvernanta, transparenta si predictibilitatea politicilor sale publice, inclusiv in continuarea energica a luptei impotriva coruptiei si, in al doilea rand, sa se intareasca economic, industrial si tehnologic, renegociindu-si locul in lantul de valoare al economiei europene si globale, dar si fructificandu-si locatia geografica, devenind o adevarata Poarta a Europei pe coridorul comercial, de energie si investitii care leaga Eurasia de Europa si spatiul transatlantic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiatilor Romania, #Mircea Geoana criza refugiatilor , #Diplomat