Geoana: Situatia terenurilor care pot fi vandute strainilor trebuie discutata urgent in CSAT

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 13:00
1627 citiri
Geoana: Situatia terenurilor care pot fi vandute strainilor trebuie discutata urgent in CSAT
Sursa foto: cotidianul.ro

Senatorul PSD Mircea Geoana considera ca situatia terenurilor agricole trebuie discutata urgent in CSAT, pentru a evita un posibil risc generat de "vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini, mai ales in contextul unor initiative dubioase precum cea a Ungariei".

"Agricultura are o sansa reala de a deveni unul din cele mai puternice motoare de crestere economica. (...) Siguranta alimentara reprezinta un element important al securitatii nationale si, de aceea, acest subiect ar fi trebuit sa se afle pe agenda CSAT cu mult inainte de 1 ianuarie 2014. Desi tarziu, acest subiect ar trebui sa fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenta", sustine Geoana intr-un comunicat de presa remis vineri AGERPRES.

Social-democratul este de parere ca aceasta situatie trebuie analizata cu atentie, fiindca orice stat are dreptul sa-si apere interesele, "chiar si cu riscul de a da nastere unor reactii sau ridicari de sprancene din partea Bruxelles-ului".

"Zvonurile, alimentate de declaratiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, conform carora Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania sunt de-a dreptul ingrijoratoare. (...) Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu sustin o blocare a investitiilor straine in agricultura. Dimpotriva, dar la mijloc este securitatea alimentara a Romaniei, iar vanzarea excesiva a terenului agricol catre cetateni straini este in viziunea mea un risc pe care trebuie sa il controlam foarte bine, fiind o problema de interes national", subliniaza Mircea Geoana.

Senatorul considera pe de-o parte ca exista o diferenta semnificativa intre posibilitatile financiare ale romanilor si ale cetatenilor straini interesati sa cumpere teren agricol in Romania, iar pe de alta parte ca este inacceptabil ca un stat strain "sa se implice deschis in activitatea de achizitie a terenurilor agricole din alt stat".

Geoana critica atitudinea Ungariei referitoare la achizitiile de terenuri

In opinia sa, atitudinea Ungariei este una "lipsita de ratiune, o provocare inacceptabila care nu face decat sa alimenteze o stare de tensiune" de care nu are nevoie niciuna dintre cele doua tari.

"Ridicarea restrictiilor la cumpararea de teren agricol de catre persoanele rezidente in UE este o obligatie asumata de Romania prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Atata vreme cat suntem pe o piata libera, neinfluentata de interventionismul altor state, lucrurile sunt in regula. Insa mi se pare inacceptabil ca un stat - in cazul nostru Ungaria - sa se implice deschis in activitatea de achizitie a terenurilor agricole din alt stat. Statul roman, cu toate institutiile sale, trebuie sa combata o asemenea politica a Ungariei. Obligatia statului roman este sa se protejeze prin toate mijloacele legale si instrumentele financiare pentru a atenua crearea unui dezechilibru pe piata funciara", arata Geoana.

Faptul ca Parlamentul a adoptat deja o lege prin care se ofera facilitati importante, inclusiv imprumuturi garantate de stat, pentru ca cetatenii romani sa cumpere teren agricol in propria lor tara este apreciat de senatorul social-democrat ca "un prin pas corect, o initiativa fireasca, ce vine in sprijinul cetatenilor romani lipsiti de resurse".

"Retrimiterea legii la Parlament, indiferent de motivele reale sau imaginare invocate de dl Basescu, ar trebui sa reprezinte si o invitatie pentru noi de a privi textul acestei legi cu si mai multa atentie si sa completam munca depusa de Executiv", conchide acesta.

#lege terenuri agricole, #achititii terenuri, #cetateni straini terenuri , #PSD