Alegerile prezidentiale, cruciale intr-o tara aflata in recesiune si o criza politica acuta

Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 20:09
1311 citiri
Alegerile prezidentiale, cruciale intr-o tara aflata in recesiune si o criza politica acuta

Alegerile prezidentiale de duminica din Romania reprezinta "un scrutin crucial pentru o tara cazuta in recesiune si minata de o criza politica acuta de la caderea Guvernului, la jumatatea lunii octombrie", comenteaza AFP.

Intr-un material dedicat alegerilor prezidentiale din Romania, AFP afirma ca una dintre principalele provocari ale viitorului presedinte roman va fi reinstaurarea stabilitatii politice, in vederea obtinerii celei de-a treia transe dintr-un ajutor de 20 de miliarde de euro acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Agentia France Presse afirma ca sondajele ii indica drept favoriti pe presedintele in functie, Traian Basescu, si pe liderul PSD, Mircea Geoana, in conditiile in care multi romani se declara "deziluzionati" de politica, iar participarea la vot ar putea fi de sub 50 la suta.

Pentru a mobiliza electoratul, Geoana si Basescu, ambii fosti membri ai regimului comunist, mizeaza pe diferentele de stil, comenteaza AFP.

Traian Basescu se prezinta drept un "luptator" pregatit sa se bata cu adversarii sai din PSD si se lauda ca a determinat intrarea tarii in UE si ca a fost primul care a condamnat oficial crimele comunismului.

"Calul sau de bataie: «modernizarea» statului, care, considera el, trece in principal prin reducerea numarului de parlamentari", adauga France Presse.

"In timpul primului sau mandat, Basescu a avut initiative bune, dar nu si o strategie de a le aplica. Trebuie sa ne intrebam de ce a fost complet izolat pe scena politica", a declarat, pentru AFP, analistul Cristian Ghinea.

La randul sau, Mircea Geoana, fost ministru de Externe in perioada 2000 - 2004, se prezinta drept "un om al dialogului", capabil sa "reinstaureze unitatea Romaniei", amenintata, spune el, de adversarul sau.

Pentru a-si consolida aceasta imagine, el n-a ezitat, la singura dezbatere intre candidati, sa le ofere buchete de trandafiri rosii sotiilor rivalilor sai, Traian Basescu si Crin Antonescu, comenteaza AFP.

"Trebuie sa avem un plan anticriza viguros in sase - 12 luni, lansand, de exemplu, un mare proiect de construire de catre stat a unor locuinte sociale pentru cuplurile tinere", a spus Geoana pentru AFP.

Analistul politic Daniel Barbu considera insa ca Geoana "face propuneri care nu pot fi realizate din punct de vedere financiar". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#alegeri, #criza, #politica, #economica, #recesiune , #stiri Mircea Geoana