Boc: Imprumutul CE nu este conditionat de lupta anticoruptie si reforma justitiei

Joi, 07 Mai 2009, ora 09:56
1207 citiri
Boc: Imprumutul CE nu este conditionat de lupta anticoruptie si reforma justitiei

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca in acordul de imprumut cu Comisia Europeana (CE) nu exista conditionalitati privind reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei, insa in preambulul textului se face referire la existenta mecanismului de cooperare si verificare si la lupta anticoruptie, potrivit Newsin.

"In acordul de imprumut nu exista niciun fel de conditionalitate intre obiectivele pe care le-ati mentionat si banii care vor fi acordati Romaniei. Exista in preambul un material care face referire la ceea ce exista si in Tratatul privind aderarea Romaniei la UE, si anume: existenta mecanismului de cooperare si verificare pe justitie, la lupta anticoruptie si la gradul de absorbtie a fondurilor comunitare", a declarat Boc, intrebat daca prin acordul de imprumut cu CE au fost impuse conditii privind reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei.

Premierul a spus ca in preambul scrie ca "independent de durata si cadrul programului de asistenta, Romania va fi monitorizata conform reglementarilor europene pe partea care tine de justitie, lupta anticoruptie si transparenta utilizarii fondurilor europene", dar ca aceste lucruri nu vor fi "trecute" in acordul tehnic de imprumut intre Romania si UE. "Aceste mentionari exista in toate documentele care se incheie intre o tara membra a UE si CE, cu privire la conditiile specifice ale tarii respective", a spus el.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la RRA ca a discutat cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si ca au existat eforturi diplomatice la nivel inalt pentru ca mecanismul de verificare pe justitie sa nu fie introdus sub forma de conditionalitate pentru imprumutul de la CE.

Seful statului a precizat ca una dintre temerile Romaniei, legata de aceasta conditionare, a fost posibilitatea prelungirii perioadei de monitorizare pe justitie pana la rambursarea imprumutului. "In situatia in care se conditiona alocarea transelor de mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, s-ar fi prelungit cel putin pe perioada eliberarii transelor si a rambursarii celor 5 miliarde, ceea ce insemna vreo 5 ani", a explicat presedintele.

Presa a relatat, miercuri, ca Romania risca sa nu primeasca un sfert din imprumutul extern contractat daca nu va face reforme in justitie si in lupta anticoruptie. De asemenea, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri dimineata, la intalnirea cu ambasadorii UE, ca este nedrept ca banii imprumutati de la CE sa fie conditionati de reformele din justitie si de lupta impotriva coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#boc, # imprumut, # conditii, # lupta anticoruptie, # justitie , #stiri Mircea Geoana