Boc si-a pus bancherii in cap

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 16:10
1631 citiri
Boc si-a pus bancherii in cap

Obisnuit sa faca declaratii populiste fara acoperire, primul ministru Emil Boc s-a vazut obligat sa-si retraga, la doar cateva ore distanta, afirmatiile cu privire la posibilitatea suprataxarii profiturilor obtinute de institutiile de creditare in situatia in care bancile-mama vor decide sa-si retraga liniile de creditare din Romania.

Semnalul primit de premier este posibil sa fi venit dinspre Banca Nationala, ai carei reprezentanti au afirmat public ca mesajul transmis, marti, de seful Executivului prin intermediul postului public de radio nu face decat sa instige bancile sa scoata mai repede din tara sumele eliberate in piata.

"Asa ceva nu este posibil. Poti sa adopti o masura de acest fel si sa schimbi comportamentul in sens contrar; sa nu mai primesti niciun ban. Piata este bazata pe anticipatii, iar daca lasi sa se intrevada ca intentionezi sa adopti masuri de acest fel nu este bine", au punctat oficicialii BNR, citati de Business Standard.

In aceiasi termeni gandeste si liderul Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, care sustine ca o varianta "haiduceasca" prin care s-ar incerca oprirea bancilor sa nu-si retraga liniile de creditatre din Romania ar fi ineficienta.

"Cred ca aceasta tentatie, de a repatria capitalul din bancile romanesti, ar trebui inhibata printr-un dialog in primul rand. (...) Nu cred in versiuni mult prea haiducesti. Cred ca este un instrument de ultim resort. Daca se ajunge acolo inseamna ca esti deja intr-o stare de razboi cu sistemul bancar din Romania", a declarat Geoana, citat de NewsIn.

Afirmatiile acestuia au fost facute la scurt timp dupa ce mai multi bancheri au atras atentia asupra iresponsabilitatii cu care se fac declaratii politice pe marginea acestei teme.

"Intr-o economie libera, fluxurile intra si ies, fie ca este vorba despre investitii, fie despre imprumuturi. Nu cred ca penalizarea sau masurile restrictive sunt in masura sa stimuleze bancile sa tina banii in Romania, ci dimpotriva. Avantajele sunt mai importante", a declarat Misu Negritoiu, director general ING Bank sucursala Romania, intr-un interviu acordat Business Standard.

Reactia prompta a reprezentantilor BNR si a bancherilor, precum si rectificarile si luarile de pozitii ulterioare ale oamenilor politici demonstreaza, inca o data, daca mai era nevoie, ca negocierile cu bancile nu se pot purta de pe pozitii de forta, cel putin nu atat timp cat depinzi in mare masura de banii lor.

Acesta este si motivul pentru care Nicolae Danila, fostul presedinte executiv al BCR, considera ca angajamentul bancilor comerciele de a pastra liniile de finantare pentru Romania este doar o intelegere de principiu, nu o chestiune obligatorie.

In plus, analistii economici considera ca acest tip de acord este eficient atata timp cat "bancile nu au nevoie de bani la ele in tara". "Cand au avut nevoie de lichiditati le-au scos", sustine Dragos Cabat, presedintele CFA.

Cele noua banci comerciale care au semnat, la Viena, acordul de principiu au facut acest lucru intr-un moment in care deja au retras din tara 2,3 miliarde de euro in perioada septembrie 2008-martie 2009. Semnarea acordului de tip "gentleman agreement" dintre bancile cu cele mai mari expuneri pe Romania si FMI prevede pastrarea expunerilor la nivelul raportat la sfarsitul lunii martie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#bancheri, #boc, #finantare, #hood, #profit, #robin, #taxa , #stiri Mircea Geoana