Capital Economics: Economia Romaniei se va comprima cu 7,5%

Marti, 24 Martie 2009, ora 15:12
1690 citiri
Capital Economics: Economia Romaniei se va comprima cu 7,5%

Economia Romaniei s-ar putea comprima cu 7,5% in 2009, cea mai pesimista estimare realizata pana in prezent, in contextul in care sistemul bancar va fi supus unor presiuni imense din cauza deprecierii leului, arata un raport intocmit de grupul britanic Capital Economics Ltd., potrivit Bloomberg.

Capital Economics estimeaza ca economia Ungariei, care a avut nevoie anul trecut de ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), se va comprima tot cu 7,5%, tara platind pretul cheltuielilor mari realizate in anii anteriori.

Raportul prevede ca economia Europei de Est se va comprima, in medie, cu 6% in acest an, toate tarile regiunii urmand sa inregistreze o scadere a produsului intern brut (PIB).

Lituania si Letonia se vor confrunta cu cel mai semnificativ declin, de 15%, iar economia Poloniei, al carei guvern prevede inca o crestere pozitiva in 2009, se va comprima cu 3%, potrivit Capital Economics.

Surse guvernamentale au declarat marti pentru NewsIn ca guvernul reface calculele bugetului pe 2009, pe baza noii prognoze a FMI si CE, ce indica o contractie a economiei romanesti cu 4% in 2009, iar primele calcule indica incasari la buget mai mici cu 20 miliarde lei fata de nivelul din bugetul actual.

"Comisia Europeana si-a insusit si ea estimarea FMI privind cresterea economica de -4%, iar in aceste conditii, prin noi reduceri de cheltuieli, putem ajunge la un deficit bugetar de 4,6% din PIB, convenit cu Fondul", au precizat sursele.

Oficialii au spus, pentru NewsIn, ca Guvernul a ajuns la un acord cu FMI in legatura cu un nivel al deficitului bugetar de 4,6% din PIB pentru acest an, la o contractie a economiei cu 4%.

Luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca suma de imprumutat de la FMI care se prefigureaza in acest moment este de 13 miliarde euro, ce va fi folosita pentru stabilizarea cursului, in timp ce UE va acorda circa 5 miliarde euro pentru finantarea deficitului bugetar si a investitiilor. De asemenea, Banca Mondiala, BEI si BERD vor acorda impreuna 2 miliarde euro, a mai spus Geoana.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#bancar, #comprimare, #depreciere, #economie, #leu, #pib, #romania, #sistem , #stiri Mircea Geoana