Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coalitia a adoptat principiile ce vor sta la baza Legii salarizarii unice

Coalitia a adoptat principiile ce vor sta la baza Legii salarizarii unice

Liderii partidelor de guvernamant au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta legea salarizarii in sectorul bugetar, stabilindu-se ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, reducere substantiala fata de proportia de pana acum, de 1 la 72.

Vicepremierul Dan Nica (PSD) a afirmat ca setul de principii convenit miercuri la nivelul coalitiei va fi discutat si in sedinta de Guvern care va avea loc in cursul aceleiasi zile.

"Este vorba de ierarhizarea in functie de sistemul european de salarizare, precum si de sistemul de echivalare a functiilor in grilele de salarizare, ca in statele Uniunii Europene. Principiul fundamental este principiul european. Cum este si in state ca Germania, Franta, Marea Britanie, Spania sau Italia, asa va fi si in Romania", a declarat Dan Nica la finele sedintei de luni a coalitiei de guvernamant.

Nica a precizat ca cel mai mare salariu al unui angajat din sistemul bugetar va fi de cel mult cincisprezece ori mai mare decat cel mai mic salariu platit de la buget.


Totodata, vicepremierul a anuntat ca partidele de guvernamant isi doresc ca proiectul Legii salarizarii unice in sectorul de stat sa produca efecte din anul 2010. Nica a afirmat ca speculatiile aparute in privinta sistemului de echivalare a functiilor nu au un fundament real.


"Echivalarea functiilor se va face pe principiul unei salarizari care sa respecte competenta, profesionalismul si ierarhia sociala", a spus pesedistul.

Tot miercuri, liderii coalitiei au cazut de acord ca Ordonanta de Urgenta privind institutiile deconcentrate sa fie adoptata astazi in sedinta Executivului.


"Ordonanta va permite o mai buna eficientizare a administratiei publice, mai ales in contextul unei crize economice cu efecte foarte grele", sustine social-democratul Nica.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat pe 16 aprilie, la Craiova, ca peste o saptamana va incepe schimbarea directorilor de institutii deconcentrate, afirmand ca Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care va permite aplicare politicii guvernamentale si la nivelul institutiilor descentralizate.

Acesta sustine ca ordonanta aprobata de Guvern va ajuta la aplicarea politicii guvernamentale prin schimbarea mai facila a directorilor de deconcentrate.


"Schimbarile se pot face acum de sus pana jos. Din deconcentratele astea, 70 la suta erau functionari publici, 30 la suta erau functionari contractuali - unde se putea face mai usor schimbarea. Asa cum Guvernul se schimba odata cu schimbarea guvernarii, si cei care sunt reprezentantii Guvernului la nivelul institutiilor pleaca. Pana la urma, e o minciuna asta ca unii sunt functionari publici, cand noi stim foarte bine ca erau liberali, pedisti sau pesedisti", a explicat Mircea Geoana.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 838 ori