Criza politica impiedica aprecierea leului

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 16:06
1513 citiri
Criza politica impiedica aprecierea leului

Situatia politica incerta din Romania si rezultatele slabe ale unor companii nefinanciare impiedica o apreciere a leului in raport cu euro in perioada imediat urmatoare, dar pana la finele anului 2010 leul ar putea castiga cateva procente in fata monedei unice europene, potrivit unui sondaj Reuters.

"Incertitudinile politice si balantele contabile slabe ale companiilor din afara sectorului financiar impiedica revenirea leului pe un trend pozitiv, in viitorul apropiat", a declarat Raffaella Tenconi, analist la compania Wood&Co din Londra.

Dagmar Hajkova, analist la Generali PPF Asset Management in Praga, se asteapta ca presedintele PSD, Mircea Geoana, sa castige alegerile prezidentiale de duminica si anticipeaza formarea unui guvern de coalitie pana la sfarsitul anului.

"Consideram ca vor fi probleme in adoptarea reformelor incluse in programul de finantare convenit cu Fondul Monetar International, in conditiile in care social-democratii se opun masurilor de restructurare a sectorului public", a spus Hajkova.

El a aratat ca, dupa evolutia pozitiva a leului din ultimele cateva saptamani, moneda se va deprecia pana la sfarsitul acestui an, odata cu intensificarea discutiilor referitoare la reforme.

"Anticipam totusi ca si un astfel de guvern va recunoaste riscurile legate de un esec al acordului cu FMI si va lua masurile importante necesare. Acest fapt va influenta pozitiv leul in 2010", considera Hajkova.

Banca Nationala a Romaniei a afisat vineri o referinta de 4,2062 lei/euro, minimul ultimelor doua luni.

Analistii considera ca perspectivele leului s-ar putea imbunatati daca alegerile prezidentiale vor conduce la formarea unui guvern care va aplica o politica bugetara responsabila, astfel incat sa fie reluata finantarea din partea FMI.

Ca si Romania, Ungaria ramane vulnerabila fata de o intrerupere a finantarii externe, chiar daca a redus deficitul bugetar la cel mai redus nivel din regiune.

Analistii care au participat la sondajul Reuters estimeaza ca forintul va stagna in urmatoarele 12 luni si ca atat leul cat si coroana ceha vor castiga cateva procente.

Zlotul polonez se va aprecia in intervalul analizat, cu performante peste cele ale celorlalte monede din Europa Centrala, intrucat analistii anticipeaza ca economia Poloniei se va redresa mai rapid.

La sondajul efectuat in perioada 30 noiembrie-3 decembrie au participat 44 de analisti.

#criza, #leul, #politica, #valutar , #stiri Mircea Geoana