"Daca s-ar renunta la cota unica, eu si PDL ar trebui sa plecam acasa"

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 23:17
1564 citiri
"Daca s-ar renunta la cota unica, eu si PDL ar trebui sa plecam acasa"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca, daca s-ar renunta la cota unica de 16%, si el si PDL "ar trebui sa plece acasa", ca economia romaneasca ar putea reveni pe crestere in al doilea trimestru al anului viitor, iar in perspectiva anului 2011 cota unica ar putea scadea la 14% .

"In trimestrul trei, scaderea PIB-ului a fost mai mica decat cea estimata. (...)

Va trebui sa vedem si trimestrul IV, dar daca ramanem in acesti paramatri este clar ca trimestrul IV s-ar putea sa fie un trimestru cu un minus 6, minus 5, ceea ce ne va permite, undeva in aceasta marja, sa mai avem crestere negativa maxim in trimestrul I al anului 2010, dupa care din trimestrul II sa ne reluam cresterea pozitiva", a declarat Traian Basescu la postul de televiziune National Tv.

Seful statului a explicat ca actuala recesiune a dat PIB-ul Romaniei inapoi pana la nivelul anului 2007 si ca ramane de vazut in cati ani se ajunge la nivelul Produsului Intern Brut din 2008. "Noi vom ramane pe produsul intern brut al anului 2007, deci criza nu ne-a dat atat de mult inapoi.

Acum mai depinde in cati ani ajungem la PIB-ului anului 2008 si vom vedea cati ani am pierdut cu criza. Eu cred insa ca nu am pierdut mare lucru. Am avut o crestere economica bazata pe consum excesiv", a spus seful statului.

Basescu a mai spus ca rezultatul introducerii cotei unice de impozitare "a fost excelent pentru economie", dar din anul 2011 s-ar putea ajunge la scaderea ei la 14%, pentru a valorifica neimpozitarea profitului reinvestit.

"Daca s-ar renunta la cota unica, si eu si PDL ar trebui sa plecam acasa, pentru ca a fost unul din obiectivele majore in 2004 cu care am castigat alegerile, iar acum trebuie gandit sa spunem, nu in perspectiva anului 2010, care inca va fi un an in care abia ne reluam cresterea economica, dar in perspectiva anului 2011 trebuie sa gandim la a veni la 14% fata de 16, pentru ca asa vom putea valorifica mult mai bine prevederea legislativa scoasa anul acesta ca profitul reinvestit nu se mai impoziteaza si atunci este bine pentru toti", a explicat presedintele Traian Basescu.

Liderul PSD Mircea Geoana a spus luni la o intalnire electorala la Motru, din nou, ca presedintele Basescu nu doreste sa promulge Legea adoptata de Parlament prin care Guvernul Boc poate elabora bugetul de stat pe anul 2010 pentru ca democrat-liberalii vor "sa ascunda adevaratul lor plan": cresterea TVA si concedierea a 20% din bugetari.

"Fie le este frica de ceea ce vom descoperi, din furaciunile pe care pedelistii le-au facut dupa ce au ramas singuri la guvernare, fie vor sa ascunda ca nu au solutii pentru relansare economica in 2010 si vor sa ascunda adevaratul lor plan, care consta in cresterea TVA la 22% si datul afara a 20% dintre bugetari", a spus Mircea Geoana.

Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a afirmat luni ca proiectul de Lege a bugetului pentru anul 2010 nu prevede o crestere a nivelului cotei unice de impozitare sau cresterea TVA, democrat-liberalul spunand ca face aceasta precizare pentru a pune capat speculatiilor privind marirea impozitelor.

#basescu, #cota, #pdl, #tva, #unica , #stiri Mircea Geoana