Geoana: bugetul, rezultatul unei viziuni economice primitive

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 22:52
1567 citiri
Geoana: bugetul, rezultatul unei viziuni economice primitive

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat joi ca proiectia bugetara pe anul 2010 arata o gandire economica de nivelul unui contabil la Consiliul de Stat al Planificarii si este o sansa ratata pentru relansarea economiei romanesti.

"Este pacat ca acest instrument ce ar fi putut sa reprezinte o sansa de relansare a economiei nationale, sa asigure o criza sociala mai putin pronuntata, ca aceasta sansa a fost irosita printr-o viziune primitiva, extrem de nesofisticata si a aratat ca, dupa lectia din 2009 cand guvernul Boc a fost criticat continuu de mediul economic si cel sindical, nu s-a putut veni cu nicio idee proaspata", a declarat presedintele Senatului, la finele dezbaterilor din Parlament pe marginea bugetului de stat si a celui de asigurari sociale.

Geoana a apreciat ca proiectia bugetara pe anul 2010 nu este construita pe principiile care stau la baza preconizatei Legi a responsabilitatii fiscale si nici nu contine schita unei bugetari multianuale.

"Avem de rezolvat problema legilor salarizarii si pensiilor, sa ne intoarcem la Legea educatiei.

De ce nu am incercat in buget sa facem aceste lucruri si am facut o carpeala de buget, domnul prim-ministru?", a spus liderul PSD.

"Pacat, aceeasi gandire de contabil de la Consiliul de Stat al Planificarii care se reproduce la 20 de ani de la revolutie. Este o ocazie ratata", a conchis Geoana la finele interventiei sale.

Aceasta a fost a doua sa alocutiune in fata Camerelor reunite, in prima incercand sa-l convinga pe premierul Emil Boc sa accepte o scurta discutie la comisiile de buget-finante in urma careia sa se vina cu o solutie care sa atenueze scaderea puterii de cumparare a pensionarilor in cursul acestui an.

"In loc sa luati Parlamentul prizonier al unui angajament international, v-as sugera sa-l luati aliat.

Daca nu exista resurse pentru atingerea obiectivului prins in acordul cu FMI de 45% punctul de pensie din salariul mediu pe economie sau macar de a pastra macar nivelul de 43,8%, de ce nu incercam sa gasim o formula de a ajuta la modul onest si practic, dincolo de retorica politica, sa mergem macar cu o indexare intr-un anumit cuantum sau macar o indexare anualizata, un fel de rendez-vous al platii acestor indexari mai tarziu in executia bugetara?", a propus Geoana in cadrul discursului sau pe marginea amendamentului care privea cresterea valorii punctului de pensie la 45% din cuantumul salariului mediu pe economie.

Liderul PSD a spus ca scaderea valoarea punctului de pensie cuprinsa in buget va duce la scaderea puterii de cumparare cu 15%, o revenire la nivelul anului 2000.

Propunerea sa de intrunire a comisiei de buget nu a fost acceptata, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase supunand la vot amendamentul privind cresterea de 45%, amendament care a fost respins de catre plen. Parlamentul a aprobat joi bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#geoana, #psd, #buget, #economie , #stiri Mircea Geoana