Geoana: cota unica si-a atins limitele

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 19:11
1555 citiri
Geoana: cota unica si-a atins limitele

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, la o intalnire cu investitorii straini, ca actuala cota unica de impozitare si-a atins limitele, dar a afirmat ca nu agreeaza marirea fiscalitatii in contextul economic marcat de criza.

Geoana a spus ca actuala cota de impozitare si-a atins limitele si ca doreste, in cazul in care va ajunge presedinte, sa organizeze o dezbatere cu mediul de afaceri pe acest subiect.

Presedintele PSD a precizat ca eventuala schimbare a cotei de impozitare pe care o are in vedere nu se va face prin cresterea acesteia, el subliniind ca nu este adeptul cresterii fiscalitatii in contextul economic actual, marcat de criza financiara.

PSD si mai ales Mircea Geoana au sustinut in repetate randuri ideea unei cote fiscale regresive, cu impozitare diminuata pentru cei cu venituri reduse. Presedintele PSD a mai spus, la intalnirea cu investitorii straini, ca ar pleda pentru un sistem de deductibilitate fiscala pentru firme, insa aceasta abia dupa ce va fi trecut varful crizei economice.

Geoana a declarat la intalnirea cu investitorii straini ca este convins ca va ajunge presedinte si din aceasta ipostaza asumata le-a propus un calendar politic de instalare a unui nou guvern pana la Craciun, guvern format din specialisti din partide si, eventual, unii tehnocrati, acolo unde nu se vor gasi resurse umane politice de inalt nivel.

Din aceeasi postura asumata de viitor presedinte, liderul PSD a spus ca va promulga Legea responsabilitatii financiare, care va interzice Guvernului sa faca modificari ale Codului Fiscal "dupa conditiile meteorologice", schimbari care sa intre in vigoare abia dupa sase luni de la adoptare.

Geoana a mai spus ca, prin aceeasi lege, Guvernului ii va fi interzis sa opereze rectificari bugetare fara acordul prealabil al Parlamentului. Vorbind tot ca viitor presedinte, Geoana a afirmat ca majoritatea parlamentara pe care "spera" sa o vada "consfintita" in urmatoarele luni sa dea un guvern care sa puna in centrul atentiei nu accesul la resurse, ci buna guvernare, transparentizarea cheltuirii fondurilor publice.

Presedintele PSD a avertizat asupra riscului pasivitatii actiunii guvernamentale in urmatoarele 6-12 luni si a opinat ca noul Executiv va trebui sa elaboreze, in colaborare cu mediul de afaceri, un plan energic si "poate nu foarte ortodox din punct de vedere economic", pentru depasirea crizei.

Geoana a expus si cateva dintre "motoarele" care ar trebui sa relanseze dezvoltarea economica: ocuparea intregii piete autohtone, o bugetare multianuala a marilor proiecte de infrastructura, identificarea de noi piete straine de desfacere, accesarea eficace a fondurilor europene. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#cota, #geoana, #unica , #stiri Mircea Geoana