Geoana critica masurile anticriza ale Guvernului

Luni, 10 August 2009, ora 16:50
1787 citiri
Geoana critica masurile anticriza ale Guvernului

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca masurile anticriza ale Guvernului nu au dat pana acum rezultate, fiind necesara o schimbare a strategiei economice pentru evitarea unui derapaj economic dramatic.

Geoana a spus, dupa sedinta BPN al PSD, ca se impune schimbarea strategiei economice a Guvernului PSD-PDL, intrucat masurile anticriza ale Executivului nu au dat pana acum rezultate, precizeaza Mediafax.

"Avem in acest moment o contractie economica atat de severa incat te conduce la concluzia ca, daca vom continua sa aplicam aceleasi politici economice, riscul ca aceasta contractie sa devina si mai severa se amplifica. (...) Pachetul anticriza aplicat pana acum de Guvern nu a dat rezultate in economia reala si riscul de a continua cu acelasi tip de politica economica ne poate duce, in luna septembrie sau octombrie, cand vom discuta din nou cu FMI si cu CE despre urmatoarea transa de imprumut, la o situatie cu adevarat dramatica", a afirmat presedintele PSD.

El a apreciat ca, in aceste conditii, se impune o schimbare a strategiei economice a Guvernului si a amintit ca a propus liderilor PDL, in sedinta coalitiei de luni dimineata, ca pana la 1 septembrie sa fie finalizata analiza Guvernului privind propunerile nticriza ale social-democratilor.

Geoana a spus ca negocierile cu FMI au dus la "atenuarea" a doua aspecte care figurau, initial, in scrisoarea de intentie a Fondului. El s-a referit la mentinerea cresterii pensiilor, in luna octombrie, masura care initial, in scrisoarea FMI, era amanata si la anularea, incepand cu 1 ianurie, a actualului impozit minim, care urmeaza sa fie inlocuit cu un impozit forfetar aplicat exclusiv restaurantelor.

Geoana s-a aratat nemultumit, pe de alta parte, de rezultatele diminuarii, de catre BNR, a depozitelor minime impuse bancilor comerciale.

"Zona care nu a produs efecte este zona transferului de resurse de la BNR catre sectorul bancar din Romania si asigurarea reluarii creditarii economiei reale. (...) In pofida unor masuri relativ energice ale BNR (...) din pacate sectorul bancar nu beneficiaza de lichiditatea pe care BNR a eliberat-o. (...) As considera-o cea mai importanta neimplinire a acestei evaluari de etapa. Aceasta prima transa (de imprumut - n.r.) nu si-a atins obiectivul", a spus el.

Presedintele PSD a opinat ca, in aceste conditii, se impune o noua discutie intre Guvern, BNR si reprezentantii bancilor comerciale.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca Romania ar fi avut un deficit bugetar de "minus 14", daca Guvernul nu adopta masurile economice pe care le-a luat incepand cu decembrie 2008 si continuand cu cele din 2009.

"Daca nu am fi luat aceste masuri pe care le-am luat, vreau sa stiti ca Romania avea un deficit de aproape minus 14, daca nu lua masurile pe care le-a luat incepand chiar cu decembrie 2008 si continuand cu 2009 si continuand cu alte masuri rationale", a spus Boc, dupa sedinta coalitiei.

Misiunea FMI va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, dupa ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks.

FMI a fost de acord cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%, negociata in martie pentru acordul incheiat intre autoritatile romane si institutia financiara.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, dupa BPN al PSD, ca masurile luate de Guvern au fost credibile si au dus la evitarea unui dezastru, dovada fiind acceptul "extraordinar" al FMI de a finanta deficitul bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#geoana, #masuri, #anticriza, #guvern , #stiri Mircea Geoana