Geoana: Dupa ce am dat totul la straini, bancile isi retrag banii din Romania!

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 13:21
1517 citiri
Geoana: Dupa ce am dat totul la straini, bancile isi retrag banii din Romania!

Marile banci, inclusiv unele cu capital austriac si francez, si-ar retrage banii catre bancile-mama. Mircea Geoana acuza repatrieri de profit prin off-shore-uri.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, care este totodata presedinte al Senatului si vicepresedinte al CSAT, a dezvaluit faptul ca marile banci care au filiale in Romania isi retrag sursele de finantare catre bancile-mama, si a spus ca Guvernul Romaniei trebuie sa aiba „o conversatie mai vanoasa” cu Austria si Franta pentru a stopa acest fenomen.
 
„Am vorbit astazi si cu cativa ambasadori straini, inclusiv cu ambasadorul austriac, pentru ca Austria este o tara care detine in economia romaneasca si principala banca, si principala companie de energie... si i-am spus, domnule ambasador, domne, de ce nu vine ministrul de Finante din Austria, si chiar vine in doua saptamani, si la fel trebuie sa vorbim si cu francezii, si cu cei care au banci, unde banca-mama nu e romaneasca, ca din pacate am dat totul la straini, deci bancile-mama in acest moment isi retrag sursele de finantare catre banca de acasa, se consolideaza acasa. Si atunci trebuie sa vorbim cu acesti oameni, mai fratilor, daca voi considerati ca Romania si economia romaneasca reprezinta o periferie a dumneavoastra si nu va intereseaza, va duceti banul la centru, haideti sa avem o conversatie putin mai vanoasa cu dumneavoastra, pentru ca aveti interese economice vaste in Romania. (...) si nu este fairplay ca din motive de dificultate economica la dumneavoastra sa sacrificati o economie care v-a primit bine, care v-a creat profituri gigantice”, a spus Mircea Geoana.
 
Problema retragerii banilor de catre marile banci de pe piata romaneasca a fost subiect de discutie in guvernul Tariceanu, la sfarsitul anului trecut. Fostul presedinte al ANAF, Daniel Chitoiu, a declarat pentru Cotidianul ca el a avertizat, in octombrie 2008, ca exista semnale ca marile banci isi retrag banii, lucru care va duce la cadere economica. „Anul trecut in octombrie eu am avertizat ca marile banci au sistat finantarile catre Romania, au taiat liniile de credit, ca sa se protejeze, acest lucru resimtindu-se in reducerea activitatii economice in Romania, prin reactie in lant, si ca se va ajunge la caderea economica. Nimeni nu m-a ascultat atunci, pentru ca era campanie electorala”, a spus Chitoiu.
 
Intrebat daca are cunostinta de vreo institutie bancara care sa-si fi repatriat profitul prin off-shore, asa cum a declarat Mircea Geoana, Chitoiu a spus ca pana la incheierea mandatului sau, la inceputul lui ianuarie 2009, nu a primit nici o raportare in acest sens, desi a dispus un control in vara anului 2008. „Semnalul respectiv l-am avut, ca bancile-mama isi retrag banii, dar nu stiu daca au repatriat profitul prin off-shore-uri. Eu am cerut, in vara lui 2008, sa se faca un control, inclusiv la banci, si am stabilit ca procedura de control sa verifice exact repatrierea de profit, dar nu stiu daca s-a finalizat controlul, pentru ca BCR, de exemplu, este un mare contribuabil si la marii contribuabili se face control o data la 5 ani si un astfel de control dureaza 6 luni. La finalul mandatului meu nu se terminase controlul”, a explicat Chitoiu.
„Poate Mircea Geoana are informatii pe linia BNR, pentru ca toate transferurile sunt monitorizate de BNR si de Oficiul Spalarii Banilor, daca cineva a inchis ochii, acolo s-a intamplat. Ce pot sa va confirm este ca s-au dispus controale, dar nu au fost finalizate”.

#banci, #capital, #geoana, #romania , #stiri Mircea Geoana