Geoana: Impozitul forfetar va duce la incetinirea economiei

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 15:16
2576 citiri
Geoana: Impozitul forfetar va duce la incetinirea economiei

PSD considera ca impozitul forfetar ar putea determina cresterea veniturilor la buget, dar va avea consecinte negative privind incetinirea economiei si cresterea somajului, fiind necesara gasirea de solutii alternative de economisire, a declarat, miercuri, presedintele PSD, Mircea Geoana.

"In acest moment exista o obligatie, pe baza acordului semnat cu FMI, de crestere cu 0,25% din PIB a veniturilor la buget. Acest lucru se poate face prin mai multe modalitati. Noi credem ca aceasta modalitate (impozitul forfetar, n.r.) poate va produce efectele bugetare estimate, dar in mod cert va avea ca o consecinta incetinirea activitatii economice si riscul de a avea un somaj si distrugerea unor retele de intreprinderi mici si mijlocii si de microintreprinderi din Romania", a afirmat Geoana dupa intalnirea cu ministrii social-democrati.

El a facut, totodata, un apel pentru mai multa creativitate in ceea ce priveste identificarea masurilor de crestere a veniturilor la buget, care sa nu afecteze firmele din Romania.

"Cred ca putem sa gasim formule de crestere a veniturilor fara a afecta firmele foarte vulnerabile din Romania" a subliniat Geoana.

El a precizat, pe de alta parte, ca ideea de a nu mai deduce costurile pe firma cu achizitionarea de autovehicule reprezinta o masura contradictorie fata de masurile de scheme de ajutor de stat care se acorda industriei auto si a facut un apel la mai multa coerenta in acest domeniu.

Geoana a mai spus ca, pana la urma, dialogul pe subiect impozitului forfetar este unul constructiv si a precizat ca va fi dezbatut in sedinta conducerii coalitiei cu proxima ocazie.

"Premierul Boc a dorit sa astepte primirea scrisorii de la FMI. Cand va fi primita, vom declansa provedurile in coalitie, de consultare cu Parlamentul si de adoptare de decizie in Guvern", a spus Geoana.

Introducerea impozitului forfetar este necesara, deoarece peste o treime din numarul societatilor inregistrate declara pierderi, in conditiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie sa permita firmelor un comportament de tip "free rider", in care acestea obtin un beneficiu fara plata.

Argumentatia este inclusa intr-un document guvernamental, obtinut de Mediafax, in care sunt prezentate avantajele introducerii impozitului forfetar.

In document se arata ca, potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finantelor, numarul societatilor care au declarat pierderi in 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentand 39,2% din numarul total al societatilor inregistrate, in conditiile in care cifra de afaceri cumulata a acestora a depasit 134 miliarde lei.

Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare si din comert vor plati un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile inregistrate, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta cota, dar nu mai putin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

La randul lor, microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca anual un impozit minim de 6.500 lei, in cazul in care suma datorata statului, reprezentand 3% din venituri, nu depaseste aceasta valoare.

Firmele care au pana la noua angajati si o cifra de afaceri anuala de pana la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.

Conducerea coalitiei de guvernare a decis, luni, sa initieze o serie de discutii cu sindicatele si cu mediul de afaceri referitoare la impozitul forfetar, inainte de a lua o decizie la nivelul Guvernului si al coalitiei referitoare al acest impozit.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#geoana, #impozit, #forfetar, #economie , #stiri Mircea Geoana