Geoana, nemultumit ca UE sta cu ochii pe banii din imprumut

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 10:15
1161 citiri
Geoana, nemultumit ca UE sta cu ochii pe banii din imprumut

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri, la intalnirea cu ambasadorii UE, ca este nedrept ca banii imprumutati de la CE sa fie conditionati de reformele din justitie si de lupta impotriva coruptiei, relateaza Newsin.

"Suntem intr-un moment in care nu va ascund preocuparea mea profunda fata de intentia care s-a profilat si din partea Comisiei si din partea ECOFIN de legare a imprumutului de cinci miliarde de euro, aceasta facilitate de sprijinire a balantei de plati romanesti, de mecanismul de cooperare si verificare.

Consider ca este profund nedrept si consider ca este un gest care risca sa prelungeasca dincolo de obligatiile noastre naturale si asumate o situatie de inferioritate a Romaniei fata de alte state membre UE", a declarat liderul social intr-un scurt discurs sustinut in cadrul intalnirii cu ambasadorii UE.

Presedintele Senatului a mai spus ca doreste sa-i informeze pe ambasadori despre intentiile pe care le are Parlamentul in lupta impotriva coruptiei si despre stadiul adoptarii Codurilor.

"De aceea, am dori sa va informam aici, la locul faptei, despre progresele pe care le avem si despre intentiile pe care le avem din punctul de vedere al codurilor si al dosarelor care se afla inca in dezbaterea Parlamentului, inainte de a fi trimise justitiei si cu rugamintea de a trimite capitalelor europene punctul de vedere al Parlamentului si al celor care reprezinta cetatenii democratic in Parlament", a adaugat Geoana.

Mircea Geoana a mai spus ca Parlamentul se va achita integral de obligatiile sale. "Aceste coduri si obligatiile pe care le-am luat ca stat membru UE reprezinta pe de o parte o obligatie a Parlamentului Romaniei si dorim sa va informam ca Parlamentul este pe cale sa se achite integral de obligatiile sale", a mai sustinut el.

In recomandarea Comisiei adresata Consiliului pentru acordarea asistentei financiare pentru Romania, facuta la 21 aprilie, se spunea ca "sprijinul este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unui important program de ajustare fiscala, financiara si structurala".

Un element-cheie al pachetului de politici economice il constituie o consolidare fiscala imediata si sustinuta, menita sa limiteze deficitul bugetar la 5,1 % din PIB in 2009 si sa asigure reducerea acestuia pana sub pragul de 3 % din PIB in 2011.

Conditiile legate de aceste politici vor fi stabilite mai detaliat intr-un memorandum de intelegere care se va incheia in curand cu autoritatile din Romania. In colaborare cu Comitetul economic si financiar, Comisia va monitoriza regulat si indeaproape implementarea intocmai a conditiilor de politica economica asociate asistentei financiare si poate solicita masuri suplimentare daca si cand circumstantele o vor impune.

Comisia va continua sa monitorizeze, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, progresele in domeniul reformei judiciare si al combaterii coruptiei. Utilizarea corecta a fondurilor UE va fi, de asemenea, monitorizata in continuare.

EVZ scrie in editia de miercuri ca Romania risca sa nu primeasca un sfert din imprumutul extern contractat daca nu va face reforme in justitie si in lupta anticoruptie. Si europarlamentarul PSD, Adrian Severin, a declarat saptamana trecuta ca memorandumul Comisiei Europene privind imprumutul de cinci miliarde de euro pentru sustinerea balantei de plati, care trebuie aprobat de Consiliul European, este conditionat de progresele in domeniul anticoruptiei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, marti, ca imprumutul de la Comisia Europeana pentru Romania va fi analizat in cadrul unei proceduri scrise, ce se va derula pana miercuri la ora 14:00, in urma careia se asteapta la un raspuns pozitiv. "Noi spunem ca vin vesti bune.

Astazi, la reuniunea Ecofin, presedintia ceha a propus ca decizia consiliului ministrilor de finante pentru acordarea asistentei financiare pe termen mediu pentru Romania sa fie luata formal, prin procedura scrisa.

Din acest punct de vedere, ministrii de finante si-au dat acordul politic asupra propunerii. Procedura scrisa este lansata astazi si se incheie, practic, maine, la orele 14", a spus Pogea la Antena 3.

"Comunitatea Europeana va transfera Romaniei banii obtinuti de pe pietele de capital la acelasi cost la care ii obtine.

Prima transa, credem noi, ca va fi disponibila la inceputul lunii iulie, circa 1,5 miliarde de euro, urmand ca inca un miliard sa fie incasati spre sfarsitul anului", a mai spus reprezentantul Guvernului.

De altfel, si presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Consiliul Investitorilor Straini, ca Ecofin a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru Romania, din care prima transa, de circa 1,5 miliarde euro, va intra in tara inainte de inceputul lunii iulie. 

#buget, #ce, #deficit, #finante , #stiri Mircea Geoana