Geoana nu respinge ideea participarii la South Stream

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 09:36
1559 citiri
Geoana nu respinge ideea participarii la South Stream

Liderul PSD, Mircea Geoana, candidat la alegerile prezidentiale din toamna, a sugerat intr-un interviu pentru Reuters ca Romania ar putea participa la proiectul South Stream, daca acesta va fi incredintat unui consortiu Est-Vest si daca ar corespunde strategiei UE fata de aprovizionarile din Rusia.

Mircea Geoana a pledat miercuri in interviul pentru Reuters pentru un program major de locuinte in Romania, care ar putea sa creeze locuri de munca si sa dea un impuls economiei tarii, nevoite sa se bazeze pe un ajutor masiv de la FMI, potrivit Newsin.

Liderul PSD a mai spus ca va actiona pentru o schimbare majora in sistemul de distributie a energiei al tarii, pentru o serie de proiecte de infrastructura sociala si pentru o reforma a agriculturii care a intarziat deja foarte mult.

Intrebat daca ar fi deschis ideii participarii Romaniei la South Stream, Geoana nu a aratat ca ar fi atras neaparat, dar a semnalat o vointa de a lua in calcul o varietate de optiuni.

Orice decizie ar trebui sa fie luata nu numai in termenii intereselor nationale ale Romaniei, dar si intr-un context geopolitic mai larg. "Este clar, cu cat tergiversam mai mult, nu numai in Romania, dar si cu acest proiect Nabucco, presiunea creste", a declarat Geoana pentru Reuters.

Tara trebuie sa vada care ar fi strategia globala a UE in privinta aprovizionarilor cu gaz din Rusia. "Este un joc al puterii", a completat Geoana.

El a spus ca, daca un proiect rival al Nabucco ar include atat interese occidentale, cat si Rusia, Romaniei i-ar fi mult mai confortabil sa participe. "Nabucco este prima noastra optiune. A doua cea mai buna solutie pe care o avem ar fi o combinatie intre (parteneri) occidentali si estici intr-un consortiu (...). Simt ca ne apropiem de o decizie strategica din partea Europei si a Rusiei", a adaugat Geoana, citat de Reuters.

Reuters isi intituleaza fragmentul din interviu dedicat aceste teme "dilemele energetice" ale Bucurestiului si arata ca Romania participa deja la gazoductul Nabucco, un proiect sprijinit de UE si SUA, in valoare de 7,9 miliarde de euro, destinat sa transporte gaz din regiunea caspica via Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pana in Austria.

Telul proiectului, reaminteste Reuters, este sa reduca dependenta Europei de aprovizionarile din Rusia. Insa monopolul rusesc Gazprom ar putea dori sa convinga Romania sa se alature proiectului rival, conducta South Stream, ce ar urma sa transporte gaz pe sub Marea Neagra si care este sprijinita de Bulgaria si de compania italiana ENI, scrie Reuters.

Romania pana acum a insistat pe sprijinul pe care il acorda Nabucco, desi proiectul se clatina, din cauza esecului UE de a gasi furnizori si de a ajunge la un acord politic si financiar, explica agentia de stiri.

Cu sapte luni inainte de alegerile prezidentiale din Romania, Geoana se plaseaza al doilea in sondajele de opinie, cu 10 procente in spatele popularului presedinte in exercitiu, Traian Basescu, precizeaza Reuters.

Geoana a spus ca Romania, un stat relativ sarac cu 22 de milioane de locuitori, potrivit descrierii Reuters, va trebui sa evite suprainvestirea in locuinte, care sa duca la o oferta prea bogata.

In opinia sa, a-i ajuta pe tinerii care in prezent nu au acces la creditare sa-si cumpere case va fi in beneficiul economiei lovite de criza in mai multe feluri. "Cea mai importanta chestiune este sa mentinem si sa cream locuri de munca", a declarat Geoana in interviul acordat Reuters.

"De aceea, cred ca programul de locuinte ar putea cu adevarat sa revitalizeze sectorul constructiilor, care a fost motorul cresterii noastre economice", a explicat Geoana.

Reuters aminteste ca Romania a incheiat recent un acord cu FMI pentru un pachet de finantare de 20 de milioane de euro, iar sectorul imobiliar si al constructiilor, care au sustinut cresterea economica din ultimii ani, au accentuat totodata dezechilibrele economice care in prezent imping tara catre recesiune.

Statisticile arata ca Romania are un deficit de locuinte de aproape un milion de apartamente, ceea ce ar putea necesita investitii de circa 100 de miliarde de euro in 25 de ani.

Urmatoarea chestiune ca importanta, spune Geoana, este distributia de energie. Romania are doua probleme conflictuale: are nevoie de un rol de jucator energetic regional, dar in acelasi timp vrea sa evite sa devina prea dependenta de Rusia. In al treilea rand, sectorul agricol faramitat al Romaniei trebuie sa fie consolidat - o problema care a incetinit modernizarea economica a tarii inca din primele etape ale erei postcomuniste.

Romania are circa doua milioane de ferme individuale, majoritatea mici terenuri care asigura subzisteta, la care lucreaza 40% din populatie.

Cu toate acestea, Romania importa mai mult de doua treimi din nevoile sale in materie de agricultura. Geoana spune ca Romania are nevoie de stimulente financiare pentru ca proprietarii de ferme sa-si uneasca fortele si sa formeze mari exploatari agricole. 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#creditare, #economie, #proiect, #ue , #stiri Mircea Geoana