Geoana refuza solicitarea lui Basescu de a sprijini uninominalul majoritar in doua tururi

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 12:52
985 citiri
Geoana refuza solicitarea lui Basescu de a sprijini uninominalul majoritar in doua tururi

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis sefului statului o scrisoare de raspuns pe tema uninominalului in care isi reitereaza sprijinul pentru proiectul Guvernului, in ciuda faptului ca spune ca este primul lider politic care a sustinut varianta majoritara in doua tururi.

Potrivit scrisorii deschise remise NewsIn de catre PSD, Geoana ii transmite lui Basescu ca a fost "primul lider" care, in 2005, a sustinut in Parlament proiectul de vot uninominal, in timp ce Basescu era, la vremea respectiva, un adversar declarat al acestui sistem de vot uninominal. El il acuza pe presedinte ca, impreuna cu actualul PD-L, a blocat adoptarea votului uninominal prin declansarea referendumului si prin votul impotriva proiectului PSD.

Totodata, liderul PSD isi reitereaza sprijinul pentru proiectul Guvernului. "Dupa cum stiti foarte bine, singura solutie pentru a avea vot uninominal in 2008 este rezolvarea rapida a obiectiilor de neconstitutionalitate ridicate de catre Curtea Constitutionala ca urmare a solicitarii dumneavoastra. In acest sens, parlamentarii PSD vor actiona inca din aceste zile pentru gasirea unei solutii constitutionale, prin care toti membrii celor doua Camere ale Parlamentului sa fie alesi prin vot uninominal. Sunt convins ca aceasta solutie corespunde exigentelor pe care cetatenii Romaniei le-au exprimat in repetate randuri. Si, prin urmare, in primele saptamani de activitate ale Parlamentului, sunt convins ca aceasta solutie va fi adoptata de catre cele doua Camere", sustine Geoana.

Nu in ultimul rand, presedintele PSD il acuza pe seful statului ca ii ignora pe acei romani care nu au votat pentru uninominal, mai numerosi decat cei ce au votat pentru intr-o proportie covarsitoare. "Trebuie sa constat ca in scrisoarea dumneavoastra continuati sa impartiti cetatenii tarii in doua categorii, in functie de interesul politic de moment. Acest tip de discriminare, care privilegiaza patru milioane de romani care au decis sa participe la referendum, pe care dumneavoastra ii considerati "activi politic", in detrimentul celorlalti 16 milioane pe care alegeti sa ii ignorati, reprezinta o atitudine nepotrivita pentru Presedintele Romaniei", incheie Geoana.

Seful statului a trimis tuturor liderilor de partide o scrisoare in care le cere sa sprijine uninominalul in doua tururi. In textul scrisorii, seful statului reia argumentul celor patru milioane de voturi in favoarea sistemului sau, care ar constitui, dupa cum a declarat public Basescu, "nucleul dur" al cetatenilor cu drept de vot, cei implicati politic. Totodata, Basescu le reaminteste liderilor de partide ca un procent covarsitor din electoratele lor au votat pentru uninominal. PSD este al treilea partid care refuza cererea sefului statului, dupa PNL si UDMR.

Conducerea Parlamentului a mandatat luni comisiile juridice ale celor doua Camere pentru a analiza proiectul de lege privind votul uninominal, in sensul in care acesta trebuie pus de acord cu decizia Curtii Constitutionale. Hotararea Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor a fost luata dupa ce, initial, parlamentarii convocasera Comisia de cod electoral, insa, din motive de procedura, ei au stabilit ca problema este de competenta comisiilor juridice care ar urma sa studieze legea in sedinta comuna convocata pentru ziua de miercuri si joi.

In decembrie anul trecut, magistratii Curtii Constitutionale au admis exceptiile de neconstitutionalitate invocate de seful statului in privinta Legii votului uninominal care a fost adoptata prin procedura angajarii raspunderii Guvernului. CCR a declarat neconstitutionale doua articole, dintre care unul referitor la lista nationala de rezerva care ar fi fost introdusa pentru repartizarea mandatelor in cazul in care un partid ar fi castigat jumatate plus unu din numarul portofoliilor din colegiile uninominale, lista care insa nu era supusa votului, ci doar afisata la sectiile de votare. Un al doilea articol viza introducerea posibilitatii de declansare a alegerilor anticipate in situatia reorganizarii administrativ teritoriale.

Parlamentul urmeaza sa puna de acord decizia CCR cu legea Guvernului, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu afirmand ca doreste ca problema sa fie transata, in plenul reunit, in prima saptamana a sesiunii parlamentare, respectiv saptamana viitoare.

Seful statului a pledat in favoarea votului uninominal majoritar, in doua tururi de scrutin, dupa modelul alegerii primarilor, varianta care a fost supusa aprobarii la referendumul din noiembrie, insa plebiscitul a fost invalidat din lipsa de cvorum. In prezent, la Parlament exista doua proiecte care promoveaza acelasi tip de sistem, apartinand PSD si PD-L. PSD a anuntat insa ca sustine punerea de acord a proiectului guvernamental cu decizia CCR.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.