Geoana reproseaza bancilor ca "fac bani pe vreme buna" si cer ajutor cand le este greu

Joi, 05 Martie 2009, ora 15:03
1180 citiri
Geoana reproseaza bancilor ca "fac bani pe vreme buna" si cer ajutor cand le este greu

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat joi, la Pitesti, ca bancile ar trebui sa reia creditarea economiei si ca ar fi bine sa inteleaga faptul ca "e usor sa faci profituri mari pe vreme buna", iar cand e greu sa ceri ajutorul statului roman.

"De aceea, apelul meu de aici, de la Pitesti, este inca o data pentru un raspuns mai curajos din partea Guvernului Romaniei la aceasta criza, bazat pe solidaritate si bazat, de ce nu, pe o responsabilizare inclusiv a sectorului bancar din Romania, care trebuie sa inteleaga ca este extrem de usor sa faci profituri mari atunci cand vremea este buna si sa te indrepti catre statul roman atunci cand vremea este mai putin buna.

Cred ca principalul obiectiv al etapei urmatoare este repornirea creditarii economiei reale. Da, s-au dat ceva resurse pentru CEC si EximBank, sunt ceva resurse pentru IMM-uri, dar din punct de vedere al raspunsului la nevoia de creditare a economiei reale, acest raspuns intarzie.

Si am senzatia ca intr-un fel suntem impinsi catre un acord cu Fondul Monetar, fara sa avem in schimb o garantie a faptului ca cei care sunt interesati in acoperirea acestei responsabilitati cu statul roman au un grad credibil si real pentru repornirea creditarii economiei reale romanesti", a mai declarat Geoana.

Geoana s-a referit si la repornirea activitatii de la Uzina Dacia Renault, despre care a spus s-a datorat atat masurilor interne, dar si influentelor externe, in special a comenzilor primite din Germania. "Intr-un fel ma bucur ca la o industrie atat de importanta cum este industria auto si pivotul sau central, de aici, de la Dacia Renault, sunt semne de inviorare.

Intr-un fel poate ca si masurile interne care au fost adaptate, poate si masurile din alte tari, cum este Germania, au ajutat.

Dar ma bucur sincer sa vad ca exista un inceput de reinvigorare a activitatii si a productiei la Dacia. Sper sa fie un raspuns care sa dureze pe termen mai lung", a declarat Mircea Geoana. Liderul PSD a efectuat, joi o vizita in judetul Arges. In cursul diminetii Geoana a vizitat Institutul de Cercetare si Dezvoltare de la Maracineni, iar la pranz a asistat la instalarea in functie a noului prefect al judetului, Marcel Proca. 

#creditare, # economie, # productie , #stiri Mircea Geoana