In viziunea lui Geoana, bugetul este "afon" si "insensibil"

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 10:07
1568 citiri
In viziunea lui Geoana, bugetul este "afon" si "insensibil"

Presedintele PSD Mircea Geoana a caracterizat proiectul de buget ca fiind "pentru unii muma, pentru altii ciuma", antisocial, pro-criza si care mentine categorii de privilegiati, precizand ca social-democratii isi vor sustine energic amendamentele si nu vor vota proiectul propus de Guvern, informeaza NewsIn.

"Suntem in fata unui moment pe care multi dintre romani l-au considerat momentul adevarului, dupa ani prelungiti de campanie electorala s-a sperat ca dupa un an de criza extrem de pronuntat aceasta echipa guvernamentala va putea veni cu un proiect de buget care sa reprezinte cateva elemente cumulate, am asteptat cu totii un buget care sa fie intr-adevar anticriza. Acest buget repeta greselile din 2009, este afon la ceea ce mediul economic a spus in mediul repetat si insensibil la strigatul social pe care marea majoritate a romanilor il transmit in acest moment", a spus Mircea Geoana in plenul reunit pentru dezbaterea proiectului de buget pe 2010.

Geoana a acuzat ca acest buget este construit intr-o maniera pasiva, bazat pe imprumuturile externe si revigorarea economiilor occidentale.

"Este un buget in care se spune . Niciunul dintre motoarele economice aflate la dispozitia unui stat nu sunt folosite in aceast proiect, nici reducerea fiscalitatii, nici stimularea investitiilor, consumului, nici stimularea exporturilor, ni se propune pus si simplu sa asteptam pasivi si resemnati poate cineva va aduce relansare economica in Romania", a sustinut presedintele PSD.

"Bugetul este prost construit. Pentru numele lui Dumnezeul, de cati ani de zile vorbim de bugetare multinauala, de transparenta in adoptarea banului public, de eliminarea alocarii resurselor pe criterii clientelare si de culoare politica pe care le-am folosit cu totii si toti din acaesta sala intr-o forma sau alta suntem vinovati de aceasta stare de fapt?", a intrebat retoric presedintele Senatului, aratand ca desi criza a fost invocata in repetate randuri ca oportunitate pentru repararea greselilor de pana acum, acest lucru nu s-a intamplat in ce priveste proiectul aflat in dezbatere.

"Nu este un buget construit pe politici publice, nici macar pe ministere, este un buget construit pe persoane. Este un buget care-i recompenseaza pe cei care au fost mai iuti de mana in campania pentru alegerile prezidentiale si putem sa vedem cum institutii care au fost servile si fidele actualului presedinte au fost recompensate cu cresteri spectaculoase de bugete in detrimentul domeniilor esentiale ale economiei si spre asigurarile sociale", a acuzat Geoana, denuntand si lipsa de viziune a acestui proiect.

Geoana a subliniat ca, pe langa faptul ca proiectul de buget nu poate duce la relansarea economica a Romaniei, este si profund antisocial, referindu-se in primul rand la scaderea punctului de pensie, de neacceptat pentru social-democrati.

"Daca vom vota un astfel de buget ne vom face cu totii vinovati de scaderea dramatica a puterii de cumparare a celor mai vulnerabili dintre romani. Inghetarea salariilor si a pensiilor, nici macar indexarea cu rata inflatiei, reprezinta o masura antisociala si antidemocratica, pentru ca daca cineva doreste sa avem in continuare pace sociala nu putem sa-i sacrificam pe cei mai amarati dintre romani la nesfarsit", a spus Geoana.

Presedintele PSD a subliniat si faptul ca in acest proiect de buget nu acorda Educatiei banii promisi prin Pactul National pentru Educatie, ca banii pentru Ministerul Sanatatii ajung cel mult pana in luna august a acestui an, iar agricultura are parte de cel mai scazut buget din istorie, in conditiile in care are de platit si datoriile de pe 2009.

"Nu va crede nimeni cand spuneti ca rata somajului din 2010 va fi mai scazuta decat cea din 2009, vom ajunge cu acest buget la somaj de peste 1 milion de oameni", a aratat presedintele PSD, precizand ca si lipsa de resurse consistente pentru investitii pentru a se crea locuri de munca contribuie la situatia dramatica a somajului.

"Acest buget nu are nici legatura cu programul de guvernare", a mai acuzat Geoana.

"Este un buget pentru unii muma, pentru altii ciuma. Exista prime si sporuri pentru categorii de privilegiati in sectorul bugetar in timp ce profesorii, cadrele medicale si functionarii din administratii sociale sa-si reduca veniturile.

Cum se poate ca intr-un buget in care se vorbeste de inghetarea cresterii salariilor in aceasta tara cheltuielile cu salariile sa creasca pentru ca salariile de merit, sporurile si cresterile de salarii sunt dirijate deliberat catre anumite categorii de bugetari?", a intrebat retoric liderul social-democrat, anuntand ca Alianta PSD+PC nu va vota un astfel de buget.

"Pentru noi si alianta PSD-PC raspunsul la acest buget nu poate fi decat unul singur- este un buget prost construit, pro-criza, antisocial, care nu a invatat nimic din lectia dura a anului 2009. Acest buget nu poate fi votat, nu poate fi votat", a spus Geoana, precizand si ca parlamentarii aliantei isi vor sustine energic amendamentele.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #geoana, #impotriva, #privilegiati, #somaj , #stiri Mircea Geoana