Intrebari pentru viitorul presedinte

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 12:08
3664 citiri
Intrebari pentru viitorul presedinte

"Parca niciodata in ultimele doua decenii nu s-a cascat o mai mare prapastie intre o clasa politica inclestata intr-o crincena batalie electorala si o natiune care geme sub povara unei crize de o gravitate fara precedent. Un guvern struto-camila din punct de vedere politic si slab din punct de vedere administrativ a gestionat foarte modest situatia creata de un tsunami care a lovit Romania, incepind cu martie/aprilie, cu o forta mult mai dramatica decit se anticipa. S-au facut planuri anticriza pe genunchi, nimeni nici macar nu mai tine minte asa-zisele masuri care, oricum, nu au fost aplicate niciodata, asta dupa ce au fost anuntata cu o enfaza pe care doar inocenta profesionala ti-o poate conferi".

Comentariul este extras dintr-un editorial publicat recent de analistul economic Eugen Ovidiu Chirovici in Bloombiz.ro si serveste ca punct de plecare pentru un demers jurnalistic, initiat de Bloombiz.ro.

In pragul turului doi electoral, cei mai importanti analisti din presa economica au alcatuit o serie de intrebari adresata canditatilor la Presedintie, Mircea Geoana si Traian Basescu, intrebari ce pun in discutie cateva din cele mai importante probleme cu care se confrunta economia si mediul de afaceri, la sfarsitul unui an marcat profund de criza financiara.

Tot prin acest demers, Bloombiz.ro isi doreste sa devina portavocea membrilor comunitatii de afaceri care au, la randul lor, intrebari ce merita raspunsul celui care urmeaza sa ocupe scaunul prezidential, in urmatorii cinci ani.

EUGEN OVIDIU CHIROVICI

In opinia analistului, Romania are nevoie, in 2010, de cel putin 30 de miliarde de euro pentru a evita derapaje sociale si pentru a injecta in economie, sub forma investitiilor, cel putin 10-12 miliarde.

Editorialistul Bloombiz.ro spune ca statul roman poate strange aceste fonduri, o parte din transele FMI/UE  iar cealalta din imprumuturi de pe piata privata de capital si trage un semnal de alarma ca aceste fonduri sa fie folosite in asa fel incat sa produca plusvaloare.

In ceea ce priveste fiscalitatea, Eugen Ovidiu Chirovici este de parere ca, in primul semestru al lui 2010, oricare va fi formula guvernamentala este putin probabil sa avem o diminuare a fiscalitatii.

"In semestrul al doilea, in cazul in care economia va raspunde corespunzator injectiei de investii si motorul va incepe, timid, sa reporneasca, se poate proceda la o diminuare a taxelor.

Nu atit a TVA (pe o piata dominata pe varii segmente de importuri, cresterea consumului nu produce in mod necesar locuri de munca si dezvoltare), cit a cotei unice, macar cu 2-4 procente. Ar fi a doua injectie de adrenalina in trupul obosit al economiei".

Mediul de afaceri poate veni cu solutii la situatia economica actuala pentru ca isi regleaza, practic, resorturile interne in activitatea curenta.

Desi Romania nu are guvern astazi, oamenii de afaceri au venit nu de putine ori cu planuri concrete de iesire din criza.

Intrebare pentru ambii candidati:

Deseori, oamenii de afaceri au fost indentificati in spatiul public cu cei care incalca legea sau jongleaza la limita acesteia.

Numiti un om de afaceri pe care ii considerati, dincolo de aceste controverse, ca fiind un exemplu onest de succes in ultimele doua decenii.



GEORGE VULCANESCU

Pentru Traian Basescu
 
<< Imediat dupa alegerile din anul 2004, popularitatea PSD a scazut dramatic. Replica-dicton "Adriane nici nu stii cat de mic o sa fii"  parea sa fi plasat  PSD pe un tobogan ce va scoate partidul domnilor Nastase, Iliescu, Geoana, din viata politica, trimitandu-l in manualele de istorie alaturi de uitatul PNTCD.

Daca partidul istoric poate fi considerat vicitima contactului cu lumea moderna, PSD a fost beneficiarul net al negocierii abile cu aceeasi lume.

PNTCD a fost ingropat de scandalul FNI, iar PSD parea sa fie ruinat de scandaluri de tip Bancorex .>>

INTREBARE: Cine are meritul, daca poate fi numit astfel, faptului ca astazi PSD a revenit in sondaje la cote de neimaginat de inalte, comparativ cu primele luni ale mandatului dumneavoastra in 2004?  PSD, mogulii, criza economica sau...Traian Basescu?
 
Pentru Mircea Geoana
 
<< PSD a fost singurul partid politic care, in perioadele de mandat a detinut, aproape discretionar, puterea politica.

Dintr-o asemenea pozitie actul decizional nu a fost alterat decat de interesele personale ale politicienilor sau ale reprezentantilor mediului de afaceri.

Nu se stie daca referitor la acea perioada PSD a tacut si a iertat din convingere sau din obligatie. Cert este un lucru ca PSD "Nu mai iarta si nu mai tace".

Cel putin acesta este angajamentul sau postat pe 22 oct 2009, pe site-ul oficial alaturi de principiile doctrinare.

Aveti urmatorul caz. Trebuie sa decideti intr-o situatie in care la mijloc e vorba de multe sute de milioane de euro, atat de necesari bugetului statului pe timp de criza.

Un important imprumut al statului catre o companie privata devine scadent in 2010. Statul poate opta fie pentru a intra in actionariatul respectivei companii, convertind datoria in actiuni, fie va putea pretinde stingerea datoriei.

Pentru a rezolva aceasta dilema, PSD are pe site chiar un capitol dedicat: "Ce putem face pentru tine". Conform angajamentului PSD, "capitalistii autohtoni sunt determinati prin lege sa fie responsabili social fata de concetatenii lor, in primul rand prin achitarea tuturor obligatiilor fiscale ce le revin."

Speta in sine nu se refera la o obligatie fiscala, ci la o datorie rezultata din contractul de privatizare al companiei .>>

INTREBARE: Cum veti proceda? (respectiva companie asociata imaginii unui influent om de afaceri roman, este azi o companie de stat controlata de un guvern asiatic apropiat de Moscova)


CONSTANTIN RUDNITCHI

Pentru Traian Basescu

<< Traian Basescu a facut o tema de campanie din a critica influenta "mogulilor" in viata publica din Romania.

Adeseori, actualul presedinte a afirmat ca mogulii sunt interesati de cumpararea unor companii de stat.

Fapt este ca in mandatul presedintelui Basescu privatizarile s-au oprit, chiar daca la aderarea la Uniunea Europeana se convenise, spre exemplu, privatizarea  complexurilor energetice Turceni si Rovinari.

Desigur, s-ar putea spune ca presedintele Romaniei nu se poate implica in privatizari, dar Presedintia este in politica romaneasca un pol important de putere  .>>

INTREBAREA 1: Care este opinia dlui Traian Basescu in ceea ce priveste privatizarea companiilor cu capital de stat? Vorbim aici de firme precum Posta Romana, Salrom sau companii din domeniul energetic. Si, in sens mai larg, care este opinia dlui Basescu in ceea ce priveste parteneriatul public-privat.

INTREBAREA 2: Stie dl. Basescu daca firma fratelui domniei-sale, Mircea Basescu a platit anul acesta impozit minim sau impozit pe profit? In sens mai larg, care este opinia dlui Basescu fata de introducerea impozitului minim? Trebuie mentinut acesta si in anul 2010? 


Pentru Mircea Geoana


<< Mircea Geoana are o sustinere solida din partea aliantei PSD-PNL, are un premier ce va fi desemnat in caz ca va castiga alegerile. Dar, actualul candidat va fi pus in situatia de a armoniza, fie si la nivel de principii, programele economice ale celor doua partide care il sustin. >>

INTREBAREA 1: Cum crede dl.Geoana ca se va putea acomoda programul economic liberal (care prevede relaxare fiscala, mentinerea cotei unice, scaderea contributiilor sociale) cu cel social-democrat (care are in vedere crearea de locuri de munca, investitii publice importante si trecerea la impozitarea progresiva)?

INTREBAREA 2: L-as ruga pe dl. Geoana sa calculeze cat a platit in ultimii 20 de ani, in medie, pe luna pentru plata chiriei pentru locuinta? Ce sentiment are vazand ca Romania este totusi o tara de proprietari de locuinte, iar domnia-sa nu a reusit sau nu a vrut sa-si achizitioneze un apartament pana acum?

ILIE SERBANESCU

<< Banca Nationala incearca sa induca o reducere a dobanzilor in piata si, mai mult, pune si resurse la dispozitia bancilor, ambele masuri cautand o eventuala invigorare a creditarii economiei, fapt benefic pentru scoaterea acesteia din criza. Ceea ce ar fi in interesul public!

Din pacate, Banca Nationala este paroh peste cea mai antireligioasa parohie, in care intre interesele urmarite de cei parohiati si interesul public, pe care se presupune ca il reprezinta parohul, este nu o discrepanta, ci o adevarata prapastie.

Nemaiexistand in sistem banci romanesti, ci practic doar straine, acestea si-au ras mereu si mereu de parohul lor si au facut numai ceea ce le-au dictat interesele de profit stabilite pe o baza internationala de staff-urile lor din alte tari, care se gandesc la Romania in mod obiectiv ca la o piesa intre altele din ansamblu.

Au primit ordin de la mamele lor sa dea credite aici in nestire si fara vreo legatura cu ceea ce reprezentau nevoile stringente ale Romaniei, au facut-o !>>

Intrebare pentru ambii candidati:

Au o solutie pentru ca bancile straine din Romania sa dea credite si la firmele romanesti si nu numai firmelor straine, retailului si administratiei publice?

 

Asteptam intrebarile cititorilor Bloombiz.ro pentru candidatii calificati in turul doi al alegerilor prezidentiale pe adresa office@bloombiz.ro

#basescu, #editorialisti, #geoana, #intrebari, #presedinte , #stiri Mircea Geoana