Legea ANI, adoptata de Senat

Marti, 24 August 2010, ora 18:00
962 citiri
Legea ANI, adoptata de Senat

Legea ANI a fost votata, marti dupa-amiaza, de plenul Senatului, cu 78 voturi "pentru" si o abtinere, actul normativ fiind adoptat in forma propusa de Camera, dupa ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligatia de a depune declaratii de avere, precizeaza Mediafax.

Senatul a adoptat, marti, cu78 voturi "pentru", o abtinere si niciunul "impotriva", Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, pastrand forma votata si la Camera Deputatilor.

Forma Legii ANI pe care Senatul a adoptat-o marti este aceeasi cu textul adoptat de Camera Deputatilor, la propunerea Guvernului si a Ministerului Justitiei.

In noua forma a Legii ANI se revine la la infiintarea comisiilor de ancheta de pe langa Curtile de Apel, si se stabileste un singur formular al declaratiei de avere, care, in forma in care va fi facuta publica va avea datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

Formularul declaratiei de avere va contine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va aparea fiind adresa imobilelor.

Vor trebui declarate contractele derulate cu statul de catre demnitari, in declaratiile de interese. 

De asemenea, prin noul text al Legii ANI se reintroduce termenul de trei ani in care Agentia poate face verificari.

Textul adoptat marti va fi trimis presedintelui pentru promulgare, Senatul fiind Camera decizionala.

Amendamentul adoptat de Comisia juridica a Senatului, care elimina liderii de sindicate din sfera de aplicabilitate a Legii ANI, a fost respins de plen, astfel incat s-a mentinut forma adoptata de Camera Deputatilor, care obliga si presedintii, vicepresedintii si trezorierii confederatiilor sindicale sa isi declare averea si interesele.

Inaintea votului final, presedintele comisiei juridice, Toni Grebla, a ridicat problema amendamentului adoptat de Comisie, de eliminare a liderilor sindicali din sfera de aplicabilitate a Legii ANI.

Grebla a afirmat ca, intrucat amendamentul a intrunit 46 de voturi favorabile si 43 negative, se considdera adoptat, contrar celor inregistrate la stenograma.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a replicat afirmand ca pe langa cele 46 de voturi "pentru" si 43 "impotriva", s-au inregistrat si sase abtineri, astfel incat in lipsa majoritatii celor prezenti, amendamentul se considera respins.

La votul final, senatorii PSD nu au votat deloc, fiind insa prezenti in sala.

#lege, #ani, #camera, #deputatilor, #senat, #avere , #stiri Mircea Geoana