Mircea Geoana critica masurile anticriza ale Executivului

Marti, 30 Iunie 2009, ora 15:45
987 citiri
Mircea Geoana critica masurile anticriza ale Executivului

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca este nevoie de o regandire a conditiilor impuse de institutiile financiare internationale si ca Romania trebuie sa aiba curajul sa spuna acestor foruri ca politicile prociclice pe care le-au propus nu sunt eficiente, relateaza NewsIn.

"In evaluarea noastra, doar un numar limitat dintre masurile anticriza propuse de Guvern au avut resursele financiare pentru aplicare si o parte dintre ele nu au avut rezultatele scontate in economie. (...) Din punctul nostru de vedere, schimbarea dramatica de politica economica trebuie sa survina inainte sa fie prea tarziu.

Cred ca este momentul unei analize lucide, cu solutii concrete inainte sa fie prea tarziu ", a explicat presedintele Senatului.

Geoana a mai spus ca o parte din problemele structurale mai vechi continua sa fie un handicap important pentru Romania, si, in acest context, a criticat ministerul Transporturilor pentru ca este incapabil sa administreze politici de infrastructura coerente.

"In continuare, administratia romaneasca si ministerele de linie sunt incapabile sa cheltuiasca si bruma de bani pe care i-am alocat de la buget.

Iar campionul in sens negativ al acestei slabe capacitati de generare si de folosire a banului public este Ministerul Transporturilor, care de ani de zile, indiferent de guvernare si indiferent de ministru, de-a lungul timpului nu a fost capabil sa aduca o bruma de coerenta in politica de mare infrastructura a Romaniei", a mai declarat el.

Nu in ultimul rand, Geoana a pledat pentru acordarea unei importante mai mari dimensiunii sociale in proiectarea masurilor anticriza, spunand ca in toate pachetele de stimulare economica, "din Franta pana in America, din China pana in Thailanda, a existat si o componenta sociala importanta, in special legata de cei cu venituri mici si cu pensii mici".

"Cred ca ceea ce numesc partenerii nostri de la institutiile financiare internationale recalibrarea imprumutului si regandirea unor parti a conditionalitatilor, evident de o maniera transparenta si extrem de responsabila din partea noastra, este necesar, mai ales ca prognozele economice se arata in continuare foarte pesimiste.

Si in dialogul cu strainatatea va trebui sa avem indrazneala sa spunem ca ce s-a intamplat in Letonia nu trebuie sa se intample si in Romania, ca ceea ce nu a reusit in Ungaria, nu trebuie sa fie recomandat si Romaniei si ceea ce nu reuseste deloc in Ucraina nu trebuie sa fie o solutie pentru tarile emergente din Europa centrala", a declarat liderul PSD, la un seminar pe teme economice organizat de grupul din Senat al PSD+PC.

Presedintele social-democrat a mai sustinut ca Romania ar trebui sa aiba curajul sa spuna atunci cand politicile propuse de institutiile internationale nu au efectul scontat.

"Fac apel la indrazneala decenta, indrazneala constructiva, indrazneala responsabila si in dialogul cu partenerii nostri din Europa si de dincolo de Ocean pentru a putea sa-i convingem ca acest tip de politica prociclica de fapt sufoca economia si nu aduce oxigenul de care are nevoie mediul economic romanesc", a mai spus el.

Liderul PSD a declarat apoi ca actuala politica economica este gresita, dar ca vina nu apartine doar Guvernului roman.

"Eu am ridicat acest subiect al unei politici economice pe care o consider profund gresita.

Si nu este doar o politica gresita la Bucuresti. Este si o politica gresita a factorilor decidenti, inclusiv a celor care guverneaza institutiile financiare internationale. (...) Din pacate, inclusiv acordul cu FMI si cu CE, au impus actualului Guvern si actualei echipe economice din cadrul Guvernului aceeasi logica prociclica, politici care de fapt nu raspund la problemele crizei, ci dimpotriva le agraveaza", a mai aratat el, adaugand ca recomandarile Fondului Monetar, Comisiei Europene si Bancii Mondiale sunt de a reduce cheltuielile, in conditiile in care economia are nevoie de expansiune si investitii pentru a se relansa.

 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#anticriza, #economie, #investitii, #masuri , #stiri Mircea Geoana