PRIVATIZAREA PETROM, un experiment din care statul va pierde (Mircea Geoana)

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 11:04
1389 citiri
PRIVATIZAREA PETROM, un experiment din care statul va pierde (Mircea Geoana)

Vanzarea actiunilor Petrom pe Bursa este un experiment din care statul va pierde pe termen lung, avand in vedere subevaluarea actiunilor in raport cu pretul barilului, sustine presedintele Senatului, Mircea Geoana, potrivit NewsIn.

Presedintele Senatului sustine ca operatiunea de tranzactionare pe Bursa a 9,84% din actiunile Petrom reprezinta o premiera in Romania care ar fi trebuit pregatita mai amanuntit.

"Prima, si cea mai importanta, intrebare este legata de oportunitate. Este Romania intr-o situatie financiara atat de dificila incat trebuie sa-si vanda activele? Grecia, aflata intr-o criza financiara majora, va privatiza OTE, dar este si Romania in aceeasi situatie?

Aceasta intrebare este cu atat mai importanta cu cat resursele de petrol si gaze sunt deosebit de pretioase in acest moment, iar privatizarea a aproape 10% dintr-o mare companie de petrol ti gaze este o decizie riscanta in contextul in care resursele sunt limitate", spune Geoana.

De asemenea, Geoana atrage atentia aspra pretului maxim la care se estimeaza ca vor fi vandute actiunile Petrom.

" Sistemul <primul venit,primul servit> are deficientele sale. Este adevarat ca pretul cerut este putin mai mare decat pretul actual de pe piata, dar la fel de adevarat este ca acum se tranzactioneaza mai putine actiuni.

Pretul cerut ar evalua intreaga companie la circa 6 miliarde de euro, deci de 5 ori mai mult decat la privatizarea initiala din 2004, in conditiile in care pretul barilului de petrol a crescut de 7 ori si compania a beneficiat de investitii.

Suma pe care o va obtine statul va echivala cu suma pe care o obtinea din profit in trei ani de functionare, iar in plus statul roman putea pastra si actiunile", mai explica presedintele Senatului.

Totodata, Geoana sustine ca "folosirea unui pret maxim de vanzare este o tehnica nemaiintalnita care reteaza statului posibilitatea de a incasa mai multi bani".

" Cel mai important lucru este legat de destinatia banilor obtinuti din privatizare.

In conditiile in care statul si-a asumat decizia riscanta de a privatiza nu doar actiunile Petrom, dar si alte parti ale unor imporante companii energetice, cel mai important subiect este: Care va fi destinatia banilor? Avem oportunitatea sa folosim acesti bani in mod intelept, pentru a repara macar o parte din problemele structurale ale Romaniei.

Trebuie evitata cu orice pret irosirea acestor bani sau folosirea lor pentru consum", mai apreciaza Geoana.

Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil mimim 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului, se mai arata in comunicat.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#mircea geoana, #petrol, #petrom, #privatizare, #vanzare actiuni petrom , #stiri Mircea Geoana